Pieczeń z mięsa mielonego jest bardzo uniwersalnym daniem - możemy zjeść ją na obiad na gorąco lub wystudzić i zrobić z nią kanapki. Wersja z papryką przypadła nam do gustu:).
500g mięsa mielonego1 czerwona papryka
2 marchewki
1 pietruszka
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
1. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Warzywa łączymy z mięsem mielonym i przyprawami. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do aluminiowej foremki jednorazowej (wysmarowanej olejem).
3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 1 godzinę 20 minut.