Dziękuję Wyraczynka za zorganizowanie akcji kulinarnej "Kuchnia tajska 2017"
dzięki której poznałam kuchnie tajską.
Nigdy wcześniej nie miałam stycznością z tą kuchnią,
a przepisy są bardzo ciekawe i chętnie spróbuję więcej.
Dodatkowo kupiłam ostatnio mleko kokosowe i nie wiedziałam do czego można użyć,
a Tajskie curry na dwa sposoby to idealny pomysł na jego wykorzystanie.
Składniki:
400 g piersi z kury
1 czerwona papryka
1 papryczka chili ( jesli ma byc pikantne)
1 por
300 g zielonych szparagów
2-3 brzoskwinie lub 1 mango
1 lyzka rodzynek ( jesli ma byc wersja slodka)
1 puszka mleka kokosowego
sól, pieprz, curry, kolendra
olej
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić na male kawałki, krótko podsmażyć w malej ilości oleju, dodać pokrojone w kawałki warzywa, smażyć jeszcze chwile i zalać mlekiem kokosowym.
Dodać przyprawy ( w tym spora ilość curry, aż do zabarwienia sosu).
Jeśli potrawa ma być ostrzejsza - dodać pokrojona drobno papryczkę chili.
Dusić na średnim ogniu ok. 25-30 minut, 10 minut przed końcem dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie lub mango.
Podawać z ryżem i kolendrą.
Post bierze udział w akcji: