Aromatyczna, karmelowo-miodowa szarlotka to doskonały pomysł na jesienny deser.
Delikatne ciasto, na którym rozpływają się prużone jabłka z miodem i rodzynkami.
Wszystko wykończone masą z miodu, migdałów i syropu trzcinowego.
Szarlotka ta to raj nie tylko dla łasuchów, koniecznie musisz spróbować!
Składniki (ciasto):200g mąki100g cukru Trzcinowego 1 jajko130 g masła
Masa jabłkowa:2kg jabłek50g masła50g cukru Trzcinowego 100g rodzynek1 łyżeczka syropu trzcinowego
1 budyń waniliowy
mąka ziemniaczana
Polewa:10 g masła75g cukru Trzcinowego 1 łyżka miodu60 g migdałów2 łyżki mleka
Wykonanie:Składniki na ciasto zagnieść, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Jabłka obrać, pokroić w kostkę, prużyć na maśle przez 10 minut.Dodać cukier, syrop trzcinowy i
rodzynki, wymieszać.Całość zagęścić budyniem i odrobiną mąki ziemniaczanej.Formę wyłożyć ciastem, a następnie musem z jabłek.Składniki na polewę połączyć i zagotować na małym ogniu.
Wyłożyć na ciasto.
Piec w tem. 180 stopni przez ok 40 minut.