Jak to mówią potrzeba matką wynalazku.
Pomysłem na wczorajszą kolacje była tarta, jednak jak się później okazało, fachowo mówi się Quiche* (kto potrafi to wymówić?!) z warzywami i serem feta.
Miało być szybko, więc tarta miała być przygotowana z tak zwanego "pudełka" czyli ciasto i masa z papierka + jaja, masło i śmietana. Zazwyczaj w takich sytuacjach kupuję tartę na słono delecty, jednak że nie mogłam dostać w prawie 5 sklepach w Łodzi! zostałam zmuszona do przygotowania własnego ciasta i masy.
Okazało się to strzałem w 10! Ciasto wyszło jak nigdy, kruche, lekkie i delikatne w smaku.
Muszę również przyznać, że nigdy nawet jak robiłam z papierka nie wychodziło tak szybko i dobrze
(chyba popadnę w samo zachwyt ;) )
O ile pamiętam do przygotowania ciasta użyłam:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli
odrobinę lodowatej wody
ZAGNIATASZ, DO LODÓWKI, WAŁKUJESZ, DO FORMY, PODPIEKASZ 10 MINUT, ŁADUJESZ FARSZ, PIECZESZ 30 MINUT.
Tem. ok 190 stopni.
Ciekawostka 1:
Ciasto na tartę możesz aromatyzować:
dodaj garść suszonego oregano, pokruszonych na pył suszonych prawdziwków albo grzybów shiitake, kminu, papryki...
Ciekawostka 2:
Ciasto na tartę świetnie się mrozi.
Przygotuj sobie więcej i zamróź.
A potem przełóż wieczorem porcję z zamrażarki do lodówki, i następnego dnia po powrocie z pracy możesz piec tartę.
Farsz:
450 g mrożonych warzyw na patelnie
małe opakowanie sera feta
sól, pieprz, oregano
2 jaja
250 ml śmietany 18%
Warzywa podsmażam na łyżce oleju, doprawiam solą i pieprzem. Odstawiam do wystygnięcia.
W między czasie do śmietanki dodaje, pokrojoną w kostkę fetę, jaja, przyprawy według uznania. Mieszam i dodaję warzywa. Masę wylewam na podpieczone i ostudzone ciasto.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut, aż masa się zetnie.
Przed pieczeniem możemy posypać serem żółtym lub udekorować przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
*Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno - śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.