Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie wprost ze słonecznej Hiszpanii.
Składniki:
500 g ryżu
Podwójna pieś z kurczaka, umyta i osuszona
1 kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry o szerokości 1 cm
20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi
4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
2 limonki, sparzone i umyte
niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
niewielka ilość oleju rzepakowego
10-15 oliwek
5 g kurkumy
sól
biały pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg).
Przygotuj głęboki garnek z pokrywką, którego można używać w piekarniku.
Gotujemy wywar , bądź przygotowujemy z kostki.
Pierś kroimy na kostki, marynujemy białym pieprzem i solą. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.
Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo, pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną cebulę. Często mieszamy. Chwilę smażymy.
Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.
Do garnka, w którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5). Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem, mieszamy.
Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.
Kolendrę siekamy dość grubo. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwki