Każdy z nas uwielbia makaron. Szybki w przygotowaniu, idealny na prosty obiad jak również wykwintną kolację.
W tym poście skupię jednak na pokazaniu rodzajów makaronów oraz co można z niego zrobić.
Zainteresowanych historią makaronu zapraszam do odwiedzenia
strony.
Ciekawostki!
Najbardziej popularny rodzaj makaronu w Europie to Spaghetti.
Długie, okrągłe, cienkie rurki stanowią około ¾ zjadanego makaronu.
Jak serwowano makaron?
Prawie do końca XVIII wieku makaron był przyrządzany bez sera i nawet przypraw. Pierwsze zapiski o podawaniu makaronu razem z sosem pomidorowym pochodzą z XVII. Natomiast przyprawiony solą i liśćmi bazylii sos pomidorowy zaczęto serwować dopiero na początku XIX
we Włoszech.
Pierwsza fabryka makaronu
W Wenecji w 1740 roku, powstała pierwsza fabryka makaronu, właścicielem której był
Paulo Adami. Fabryka makaronu doprowadziła do pojawienia się na rynku dużej ilości sklepów mających w swojej ofercie najróżniejsze rodzaje makaronów. Dla przykładu w 1700 roku było ich ok. 60, natomiast w 1780 roku było już ok. 280 i liczba ta stale rosła wraz ze wzrostem popularności makaronu.
Prawdziwy makaron
Makaron we Włoszech występuje w ok. 350 różnych rodzajach i kształtach. Zgodnie z włoską tradycją, prawdziwy makaron, bazuje tylko na semolinie wytwarzanej z pszenicy durum i wodzie. Semolina to gruba mąka o żółtym odcieniu. Nazwa pochodzi z łacińskiego „simila”, oznacza to białą, dobrą mąkę, która jest bogata w białko. Ma szerokie zastosowanie, najczęściej jednak jest używana do produkcji makaronu
Moje ulubione!
II miejsce - Penne ze szpinakiem i Kurczakiem
III miejsce - Lasagne
Pozostałe dwa przepisy niedługo na blogu ;)