Propozycja na niedzielne ciacho to Cytrynka! Kwaśne, a za razem słodkie, idealne do kawy czy likieru. Można dodać do kategorii "zdrowe" ponieważ zawiera aż 200 ml soku z cytryny.
Prawdziwa bomba witaminy C.
Składniki:4 jaja
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
paczka masła
sok z dwóch sparzonych cytryn
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:Cytryny sparzyć, zetrzeć na tartce o małych oczkach i wycisnąć sok.
Masło rozpuścić i doprowadzić do wrzenia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać wrzące masło. Wymieszać delikatnie i odstawić na ok 2 minuty.
Dodać po jednym żółtku i cukier.
Na koniec wsypać mąkę z cukrem, oraz sok oraz skórkę z cytryny.
Piec w tem. 160 stopni przez ok 45 minut.
Polewa:
75 g cukru pudru
1 żółto
sok z 1/2 cytryny
Wymieszać i polać ciepłe ciasto.
Smacznego!