Przeciętny Polak zjada rocznie aż 42 kg cukru! Czyli około 23 łyżeczek dziennie.
Składni ten jest ukryty w wielu produktach, również tych „zdrowych”.
Cukier cieszy się takim powodzeniem, ponieważ jest słodki, tani i powszechnie dostępny.
Dlaczego tak kochamy cukier?
Pierwszy smak z jakim stykamy się po narodzinach, jest słodki smak mleka matki.
Dlatego później ten smak kojarzy nam się z czymś przyjemnym.
Jednak jak wszystko co przyjemne, cukier uzależnia!
Pobudza przy tym syntezę serotoniny w mózgu, co sprawia, że czujemy się szczęśliwsi, bardziej pobudzeni, jednak tylko na chwilę…
Ponadto kształtuje on barwę wyrobów cukierniczych i teksturę potraw oraz zwiększa ich trwałość, co jest wykorzystywane przez branżę spożywczą.
Dawka dozwolona.
Dzienne spożycie cukru dla dzieci i dorosłych nie powinna przekraczać 10% zapotrzebowania energetycznego.
W praktyce oznacza to, że osoba o zapotrzebowaniu 2000 kcal powinna spożyć do 50 g cukru dziennie (10 łyżeczek).
Wydaję się, że to dosyć sporo, jednak kiedy weźmiemy pod uwagę to, że cukier jest WSZĘDZIEi pod różną postacią (syrop glukozowo-fruktozowy, kukurydziany, sacharoza, karmel, cukier waniliowy, maltoza, laktoza, a także słód jęczmienny, miód, melasa, itp.)
Nagle 10 łyżeczek jest ilością bardzo szybka do osiągnięcia.
ZAWARTOŚĆ CUKRU W PRZYKŁADOWYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
(1 łyżeczka cukru = 5 g)
Produkt | Ilość (w gramach) | Ilość łyżeczek |
Czekolada gorzka – 4 kostki (24 g) | 15 | 3 |
1 łyżka kremu orzechowo–czekoladowego | 16 | 3 |
6 łyżek czekoladowych kulek śniadaniowych | 8 | 1,5 |
15 g dżemu wysokosłodzonego | 9 | 2 |
Szklanka napoju typu cola (250 ml) | 27 | 5,5 |
Szklanka jogurtu owocowego (250 ml) | 37 | 7,5 |
Szklanka napoju energetycznego (250 ml) | 27 | 5,5 |
Szklanka wody smakowej (250 ml) | 14 | 3 |
Szklanka napoju owocowego (250 ml) | 17 | 3,5 |
Morela (1 sztuka) | 3 | 0,5 |
Garść truskawek (70 g) | 5 | 1 |
Jabłko (150 g) | 22 | 4,5 |
Dlaczego tak się ograniczać?
Cukier to puste kalorie, które poza energią nie dostarczają nic do naszego organizmu.
Za to skutecznie zakwaszają organizm i są świetną pożywką dla grzybów i pasożytów.
Ponadto cukier przyczynia się do rozwoju próchnicy, nadwagi i otyłości.
Dodatkowo przyczynia się do szybszego starzenia się i zakłóca pracę układu odpornościowego. a u dzieci ma wpływ na rozwój ADHD.
To dlatego maluchy uzależnione od cukru na jego brak reagują złością, nieoczekiwanymi zmianami nastroju,a nawet agresją.
Naturalne substytuty cukru:
owoce (świeże i suszone)
miód (pamiętaj, że miód traci swoje wartości powyżej 40 stopni)
stewia
nierafinowany cukier trzcinowy lub buraczany
syrop z agawy
melasa
syrop klonowy
ewentualnie cukier z brzozy
Ciekawostki:
Cynamon, kardamon, wanilia, kakao naturalne - dodając je go potraw wydobędziemy z nich słodki smak bez dodatku cukru ani jego zamienników.
Ponadto cynamon wspomaga stabilizować poziom glukozy we krwi, a kakao zawiera mnóstwo magnezu.
Domowy syrop daktylowy - 50 g daktyli bez pestek zalewamy wrzątkiem (100 ml) i odstawiamy na parę godzin. Następnie miksujemy i gotowe.
Post powstał w oparciu o artykuł Cała prawda o cukrze z gazetki Naturalnie to Auchan nr 2/2015