Bajaderki są znane chyba wszystkim wielbicielom słodkości. Zakup w cukierni może czasem wprowadzić nas jednak w niezadowolenie. Dlatego najlepsze są domowe bajaderki, które łatwo i szybko wykonacie we własnej kuchni: bez pieczenia, bez dużych nakładów pracy.
ilość porcji: 10 – 14
czas przygotowania: 15 min + schłodzenie
poziom trudności: łatwe
składniki:
- 1 p. herbatników (180 g)
 - 1/2 p. biszkoptów
 - 1 łyżka kakao
 - 1 łyżeczka masła (82% tłuszczu)
 - 3/4 szkl mleka (ok. 150 ml)
 - 1/2 szkl. rodzynek (namoczonych w 1/2 szkl. rumu lub w 1/2 szkl. wody z dodatkiem aromatu)
 - 2 łyżki płatków migdałów
 - 4 łyżki wiórków kokosowych (2 do masy i 2 do obtoczenia bajaderek)
 - 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskie lub laskowe)
 - 100 g (1 tabliczka) czekolady deserowej
 
wykonanie:
- herbatniki i biszkopty dokładnie rozkrusz i zalej ciepłym mlekiem
 - dodaj rozpuszczoną z dodatkiem masła czekoladę
 - wyrabiaj na gładką masę (jeżeli jest zbyt mało plastyczna, dodaj więcej mleka)
 - dodaj rodzynki (wraz z zalewą) i pozostałe składniki
 - dokładnie wymieszaj
 - formuj kule i obtaczaj w wiórkach kokosowych
 - odstaw do lodówki na ok. 2 godziny
 


The post domowe bajaderki appeared first on sweetkitchen - smaczne i łatwe gotowanie.