Niewiele potrzeba mi do szczęścia - serio. Widząc warzywa, uśmiech na mojej twarzy robi się coraz to większy. Co jakiś czas pokazuję Wam, że zwykła sałatka też może być czymś przepysznym. I tak się składa, że właśnie takie teksty najczęściej publikuję w poniedziałek. Skoro jest poniedziałek, a ja mam w zanadrzu przygotowaną sałatkę, oto ona, sałatka z roszponką, czerwoną cebulą, papryką, koktajlowymi pomidorami, szczypiorkiem, świeżą natką i bazylią.
Składniki
- roszponka
- pomidory koktajlowe
- papryka
- szczypiorek
- czerwona cebula
- oliwa
- sos sojowy
- czosnek
- oregano
- świeża bazylia
- świeżą natka
Z miłości do czerwonej cebuli
Pamiętam jak byłem małym chłopcem i nienawidziłem cebuli. Na myśl o niej krzywiłem twarz i nawet nie próbowałem jej zjeść. Myślę, że każdy powinien wiedzieć o tym, jaką moc ma cebula. To warzywo, które posiada niebywale silne działanie przeciwutleniające. Zawiera witaminy: C, B2, P, karotenoidy oraz minerały: krzem, siarkę, fosfor, magnez i cynk. Wszystko prowadzi do tego, że ma działanie, które wzmacnia organizm, przeciwdziała wszelkim chorobom i infekcjom.
Wystarczy, żebyście pokroili cebulę, paprykę i pomidory, wyciągnęli sałatę oraz skroili szczypior. Zerwijcie też kilka listków świeżej bazylii i natki pietruszki. Wszystko wrzućcie do jednej miski. Do całości zróbcie też prosty sos. Odrobina oliwy, odrobina sosu sojowego, czosnek granulowany i oregano. Zróbcie takie proporcje, żeby mogły fajnie zwilżyć sałatkę i nadać jej lepszy smak.