Pamiętacie jak mówiłem, że nie mogę przekonać się do śniadań w słodkiej wersji? Od jakiegoś czasu kombinuję i próbuję przyzwyczaić do takich porannych smaków. Załączam Wam przy okazji prosty przepis na owsiankę.
Składniki
- kiwi
- banan
- jeżyny
- łyżeczka miodu
- płatki owsiane 2-3 szklanki
- mleko 500 ml.
Królowa śniadań
Za każdym razem, kiedy przeprowadzałem wywiady, które dotyczyły diety i najlepszego pomysłu na śniadanie, padało na owsiankę. Jako, że jadam zazwyczaj warzywa, owsianka na słodko z rana brzmiała dla mnie dziwnie...
Skoro wszyscy ją zachwalają, a media społecznościowe pękają w szwach od zdjęć owsianek - zrobiłem je i ja. A co!
Szybko i bezboleśnie
Zagotujcie mleko, ja użyłem zwykłego dlatego, że chcę sprawdzić, jak smakuje owsianka z innym rodzajem mleka w późniejszych odsłonach. Do zagotowanego mleka dodajcie płatki i zgodnie z opakowaniem gotujcie kilka minut (przeważnie jest to 5-10 minut). Później przychodzi czas na miód. Gotową - jak ja to mówię - mamałygę przelejcie do miski. Na jej wierzchu możecie ułożyć dowolne składniki. Ja dodałem kiwi, jeżyny i banana.
Macie swoje zdjęcia owsianek? Pochwalcie się!
Student też potrafi gotować