Ostatnio na blogu pokazałam mój nowy sposób na przygotowanie pysznej, domowej wędliny drobiowej ze słoika, przygotowuje się ją bez szynkowara. Takim samym sposobem przygotowałam teraz mięso z karkówki wieprzowej. Karkówka ze słoika przygotowana tym sposobem jest krucha, bardzo smaczna, doprawiona tak jak lubimy.
Kiełbasę słoikową przygotowuję za każdym razem gdy robimy domową białą kiełbasę, Czasami robię też pasztet do słoika. Tym razem pokroiłam lekko przerośniętą tłuszczem karkówkę w kostkę, był to celowy zabieg, gdyż podczas pasteryzacji wytapiał się z niej delikatny smalczyk, no i ta galaretka, która powstaje po pasteryzacji, bardzo ją lubię.
Karkówka ze słoika , polecam!


Składniki:
600 g karkówki wieprzowej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli peklowej
1/2 łyżeczki soli jodowanej
1 łyżka suszonego czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
kilka ziaren pieprzu naturalnego
1 łyżeczka suchej żelatyny
Mięso z karkówki kroimy w dosyć drobną kostkę, doprawiłam mięso mieszanką przypraw przygotowaną z :1 łyżki majeranku, 1 łyżki suszonego czosnku, 2 ziarenek rozkruszonego ziela angielskiego, 1 listka laurowego, 1 łyżeczki soli peklowej +trochę zwykłej soli, 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (ale wykorzystane przyprawy to kwestia upodobań) dodajemy 1 łyżeczkę suchej żelatyny, mieszamy wszystko. Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej o prostych krawędziach, nie będzie wtedy problemu z wyciągnięciem mięsa), dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim garnku. Ja na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 60 minut na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia, następnie pasteryzujemy kolejne 60 minut i znów zostawiamy słoiki w garnku aż ostygną. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika i gatunku wykorzystanego mięsa. Potem wstawiamy słoiki z z karkówką ze słoika do lodówki.
Karkówka ze słoika jest idealna do kanapek. Wiemy co jemy.

