Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Stare Gary
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
500
Kategorie
369
Rolada z boczku pieczona
Kolejny domowy wyrób do chleba. Może nie jest to dodatek najbardziej dietetyczny, ale pyszny! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo.składnikiok 800 g chudego boczku bez skóry i kości1 łyżeczka papryki w płatkach1 łyżeczka piep...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Wieprzowina
,
Wyroby domowe
,
Boczek
,
Domowe wędliny
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia
Do listopadowej piekarni prowadzonej na blogu Kuchennymi drzwiami, Amber wybrała tym razem chleb w pięknych jesiennych kolorach, z jesiennymi dodatkami. Chleb marchewkowy z dodatkiem rodzynek i orzechów jest przepyszny. Posypany z wie...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Pieczywo
,
Chleb
,
Na drożdżach
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem
Pyszny pasztet z mieszanego mięsa drobiowo wołowego z dodatkiem grzybów. Świetnie się smaruje. Tym razem zrobiłam jedną foremkę, resztę masy zamknęłam w słoikach. Ten słoikowy był zdecydowanie bardziej intensywny w smaku. Ale jeden i drugi wart polecen...
Stare Gary
Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Błyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na grzybowe danie ale w sam raz na sos. Sos jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam !składniki2...
Stare Gary
Sosy
,
Grzyby
,
śmietana
,
Podgrzybki
Gęś faszerowana ziemniakami
Wielkimi krokami zbliża się 11 listopada co, mam nadzieję, oznacza na stole gęsinę. Ten przepis czekał na publikację rok. Nie zdążyłam go wtedy wstawić, robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie pomysł. Tak przygotowana gęś jest pyszna, ziemnia...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Ziemniaki
,
Czosnek
,
Faszerowane
,
Gęś
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze
Od jakiegoś czasu staram się jak najczęściej robić domowe wędliny. Świadomość tego co zjadamy jest bezcenna. Kupując mięso warto zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety nawet mięso potrafi być nastrzykiwane. Dlatego najlepiej kupować to z certyfikatem, ...
Stare Gary
Wieprzowina
,
Szynka
,
Peklowane
Puree ( mus) z dyni pieczonej w wolnowarze
I kolejne wykorzystanie mojego ulubionego wolnowaru. Wygodny sposób na upieczenie dyni i zrobienie dyniowego puree. Można całe puree wykorzystać od razu, można część zamrozić. A ponieważ dynię pieczemy bez przypraw, będzie znakomicie nadawała się...
Stare Gary
W wolnowarze
,
Przetwory
,
Dynia
,
Dynia hokkaido
,
Mus
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami na liściu winogronowym
Pierwotnie był pomysł na upieczenie chleba na liściu chrzanu. Upadł niestety, gdy okazało się że zielsko rosnące w ogrodzie, to nie chrzan :) Ponieważ pomysł z liściem przyczepił się do mnie straszliwie, więc musiałam znaleźć coś w zamian. No i znalaz...
Stare Gary
Pieczywo
,
Chleb
,
Na zakwasie
,
Pomidory suszone
,
J.Hamelman
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru
Kolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam paręgałązekdo garnka. Wolnowar wydobył cały koprowyzapach! Bardzo mi się pomysł z koprem spodobał, al...
Stare Gary
Pomidory
,
W wolnowarze
,
Mięso
,
Wieprzowina
,
Mięso mielone
,
Cheddar
Goleń wołowa z czerwonym winem w garnku rzymskim
Nie zawsze mam chęć na długie pieczenie mięsa w wolnowarze. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się garnek rzymski. Po dwóch godzinach wołowina jest miękka a na dodatek mamy sporo dobrego sosu. Goleń wołowa okazałasiębardzo smaczna, a...
Stare Gary
Mięso
,
Wołowina
,
Pieczeń
,
Garnek rzymski
,
Goleń
Tarta z fenkułem i cukinią
Pyszna tarta o wilgotnym nadzieniu. Bardzo smaczny spód na bazie mąki pełnoziarnistej. Oczywiście możemy użyć dowolnego, ulubionego,kruchego ciasta. Tym razem żeby ułatwić sobie pracę, ciasto rozwałkowałam zaraz po zagnieceniu i wyłożyłam nim formę. Ta...
Stare Gary
Cukinia
,
Cebula
,
Tarty i quiche
,
Mozzarella
,
Fenkuł
,
Ciasto kruche
Odrywane bułki maślane
Puszyste, miękkie bułeczki. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Ale i drugiego dnia nie najgorsze. Składniki w gramach mogą wydać się dosyć dziwne, ale to efekt przeliczenia miar US na nasze. Ale posiadaczom wag, nie sprawi...
Stare Gary
Pieczywo
,
Na drożdżach
,
Bułki
Rolada szpinakowa
Bardzo smaczna przystawka. Nie jest skomplikowana do przygotowania, a wyjątkowo efektowna. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i ładnym - zróbcie szpinakową roladę. Polecam!składnikiciasto:ok 350 g mrożonych liści szpinaku, rozm...
Stare Gary
Przekąski i przystawki
,
Szpinak
,
Ser
,
łosoś wędzony
,
Paluszki krabowe
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia
W październikowej piekarniAmber- wytrawne drożdżowe bułeczki.Przepis Piekarni wybrała Ala z bloganie-ład mAlutki. a przepis pochodzi zksiążki Elizy MórawskiejO chlebie.Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki śr...
Stare Gary
Pieczywo
,
Na drożdżach
,
Bułki
Dlaczego warto odwiedzić targi Natura Food w Łodzi
W dniach 2 - 4 października 2015 r. odbyły się w Łodzi targi Natura Food. Rok temu odwiedziłam je po raz pierwszy. Było znakomicie. Dlatego w tym roku było dla mnie oczywiste że na targach zawitam. Spotkała mnie miła niespodzianka, zostałam zapro...
Stare Gary
Kurczak pieczony wg Hestona Blumenthal'a
Nie wiem czy nie jest to najlepszy pieczony kurczak jakiego zrobiłam! Jest niezwykle soczysty, po prostu pyszny. Zawdzięcza to moczeniu w solance i długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Piekłam kurczaka kukurydzianego, można użyć np zagrodow...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Drób
,
Kurczak
,
H.Blumenthal
←
Poprzednia
19
20
21
22
23
Następna
→