Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Stare Gary
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
500
Kategorie
369
Mazurek czekoladowy
Wielkanoc się zbliża. To drugi z mazurków zawsze pojawiających się na moim wielkanocnym stole. Łatwy do zrobienia, masa marcepanowa jest dobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne u...
Stare Gary
Wielkanoc
,
Mazurki
,
Czekolada
Kalmary w sosie pomidorowym
Pyszne danie. Duszone w ten sposób kalmary są miękkie i delikatne. Świetnie pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat miałam porcję w zamrażalniku, ale i bez tego dodatku...
Stare Gary
Pomidory
,
Owoce morza
,
Fenkuł
,
Kalmary
Mazurek pomarańczowy
Nie udało mi się do tej pory zamieścić przepisu na wielkanocne mazurki. Zawsze piekę w ostatnim momencie, nie ma wtedy czasu na zdjęcia i opisywanie wszystkiego, jest też na ogół za późno na świąteczną publikację. Ten wpis odczekał rok. To chyba ...
Stare Gary
Wielkanoc
,
Cytryny
,
Pomarańcze
,
Ciasto kruche
,
Mazurki
Gotowane krewetki argentyńskie z awokado i sosem balsamicznym
Bardzo dobry sposób na przygotowanie krewetek. Gotowane w ten sposób są delikatne i bardzo krewetkowe. Dorodne, argentyńskie krewetki, awokado, lekko kwaśny sos - pyszna przystawka gotowa. Polecam!składniki - 2 porcje450 g czerwonych krewet...
Stare Gary
Przekąski i przystawki
,
Awokado
,
Owoce morza
,
Krewetki
Ciasto na pizzę na zakwasie
Zdarzyło mi się ostatnio parę razy, że miałam nadmiar zakwasu. Szkoda wyrzucić, a chleba też nie piekę codziennie. Ten przepis jest idealny na wykorzystanie zakwasowej nadwyżki. Powiem więcej - ciasto jest tak smaczne, że warto dokarmić zakwas " nadpro...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Na zakwasie
,
Pizza
Domowa szynka konserwowa w osłonce
Dawno nie robiłam domowej wędliny, więc kiedy wpadł mi w oko przepis na szynkę konserwową ze stronyWyroby domoweszybko pobiegłam do sklepu po składniki. Z przepisów z tej strony korzystałam już nie raz, byłam pewna, że i ten się sprawdzi. &...
Stare Gary
Wieprzowina
,
Wyroby domowe
,
Domowe wędliny
,
Szynka
Halibut z grilla
Błyskawiczny obiad. Moczenie ryby w mleku likwiduje zapach, który nie każdy lubi. Jeżeli nie mamy czasu na długie moczenie, zalejmy rybę mlekiem przynajmniej na 15 - 20 minut. Halibut okazał się bardzo smaczną rybą - przyznaję ze wstydem, że wcześniej ...
Stare Gary
Ryby
,
Z grilla
,
Halibut
Ezme - turecka sałatka
Odwiedziliśmy niedawno turecką restaurację. Jedliśmy między innymi ezme, czyli pyszną paprykowo - pomidorową sałatkę. Uświadomiłam sobie, że miałam ją już od dawna w planach, ale nigdy nie udało mi się jej zrobić. Sałatka którą nam podano była raczej ł...
Stare Gary
Pomidory
,
Sałatki i surówki
,
Cebula
,
Chili
,
Kuchnia turecka
Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty
Luty w Regionalnych Smakach (akcji prowadzonej przez Renatę na bloguCodziennik Kuchenny) to Pyry z Gzikiem - czyli ziemniaki z twarogiem - potrawa kuchni wielkopolskiej. Lubię i pyry i gzik i Wielkopolskę. Nie bez powodu - zjada...
Stare Gary
Ziemniaki
,
Ser
,
Regionalne smaki
Piersi gęsie pieczone w rękawie
Tak przygotowana pierś gęsia jest bardzo miękka i soczysta. Jedliśmy ją głównie na zimno, z takim zamiarem piekłam, ale zaraz po upieczeniu też była bardzo smaczna. na ciepło można ją podać np z kopytkami, ryżem lub opieczonymi ziemniakami. Polecam!skł...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Drób
,
Gęś
,
W rękawie
Hiszpański dip chlebowo - pomidorowy
Taki dip podają w pewnej hiszpańskiej knajpie. Szykuje się go szybko, nie wymaga wielu składników. Dobry pomysł na spotkanie towarzyskie. Podawać można z białym pieczywem, z pitą, a najlepiej z chipsami kukurydzianymi. Czosnek możemy ...
Stare Gary
Pomidory
,
Pieczywo
,
Przekąski i przystawki
,
Czosnek
,
Kuchnia hiszpańska
Pasztet z królika
Strasznielubiępasztety!Lubię pasztety gładkie, łatwe do rozsmarowania.Od kiedy odkryłam, że nie trzeba mięsa mielić w maszynce a wystarczy je dobrze zmiksować w robocie, robienie pasztetów stałosięprzyjemnością. Eksp...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Pasztety
,
Królik
Perliczka z czosnkiem i sokiem pomarańczowym z wolnowaru
Perliczka ma bardzo smaczne mięso. Od czasu do czasu robimy sobie przyjemność i ptaszynę zjadamy. Tym razem nie miałam za bardzo chęci na doglądanie pieczącego się ptaka, zrobiłam więc to co najbardziej lubię, czyli włożyłam wszystko do wolnowaru. Wart...
Stare Gary
Z piekarnika
,
W wolnowarze
,
Drób
,
Czosnek
,
Perliczka
,
Pomarańcze
Burgery z sarniny
Od jakiegoś czasu można kupić w sklepach niewielkie porcje mięsa z dziczyzny. Tym razem kupiłam sarninę. Ilość mięsa, ok 0,5 kg, była tak nieduża, że nie bardzo wiedziałam jak je przerobić. W tej sytuacji najprostszym rozwiązaniem okazało się zmi...
Stare Gary
Dziczyzna
,
Burgery
,
Sarnina
Dorsz pieczony z dodatkiem sherry
Super prosty pomysł na biała rybę. Przygotowałam w ten sposób polędwicę z dorsza, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Polecam na szybki obiad!przepis znalazłamtutajskładniki (4 małe porcje)500 g filetów z dorsza ( miałam polędwicę ) lub...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Ryby
,
Dorsz
Pierogi z serem i szpinakiem
Bardzo dobre pierogi z delikatnym farszem. Myślę że szczególnie przy tak delikatnym farszu, ważne jest dobrze, cienko rozwałkowane ciasto. To farsz powinien być najważniejszy!Zużyłamtylko połowę ciasta, z reszty zrobiłam makaron. Ile ciasta...
Stare Gary
Szpinak
,
Ser
,
Pierogi
←
Poprzednia
16
17
18
19
20
Następna
→