Pyszny, mięciutki chlebek z lekko chrupiącą skórką :-) Ma neutralny smak, więc dobrze komponuje się zarówno na słodko, jak w wersji wytrawnej. Może być podstawą kanapki, albo świetnym dodatkiem do innych potraw, np. do curry, różnych zup itd. Zr...
To danie nieskomplikowane, idealne, kiedy za oknem wieje chłodem.fot. PKSkładniki• 3 litry wody• 200 g wędzonego boczku• 300 g kiełbasy• 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki (nie wymaga moczenia)• 5 ziemniaków• 2 średnie cebule• 2 ząbki czosnku• 2 d...
Moja ukochana, prosta wersja klopsików szwedzkich ala Ikea. Klopsiki z przyprawami korzennymi to tradycyjne szwedzkie danie, w tej wersji trochę bardziej leniwe
Artykuł Pieczone klopsiki szwedzkie (3 składniki) pochodzi z serwisu Wilkuchn...
Drożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki w postaci uroczych małych pasztecików to smakowita przekąska idealna niemal na każdą okazję. Połączenie pieczarek, kapusty oraz ciekawej przyprawy nadaje "pierogom" niezwyk...
Nie wiem dlaczego nazywają się "Szwedzkie", może po prostu pochodzą ze Szwecji. To prawdopodobne, że są elementem szwedzkiej kuchni ale na pewno Krakowianom kojarzą się z ulicą Długą, numerem dwunastym. Mieścił się tam dawno temu bardzo mały bar, w któ...
Kiedy to się stało? Kolejny Adwent za nami. Minęło 24 dni i znów Wigilia.Codziennie, przez cały grudzień, mogliście na naszym blogu śledzić przepisy świąteczne. Mam nadzieję, że choć z części z nich skorzystacie w czasie dzisiejszej uroczystej kolacji....
Dla ułatwienia poszukiwań przepisów które mogą przydać się na Święta Bożego Narodzenia zamieszczam je tu zebrane. Wg mnie są dość proste do przygotowania :)Ryby:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/12/sledzie-z-suszonymi-pomidorami.htmlhttp://p...
Pierwszy raz jedliśmy je na ul. Długiej w Krakowie. Jeśli chcecie spróbować oryginalnych pierogów, to obecnie musicie udać się już na ul. Dietla. Podłużne pierogi (nie bardzo wiem, skąd tutaj nazwa pierogi) serwowane na ciepło, miło rozgrzewają w chłod...