Rozgrzewająca zupka postawi na nogi o każdej porze roku. Pyszna, pełna warzyw z dodatkiem kulek z mięsa wieprzowego. Szybka do zrobienia, poleca się na obiadek :)
Czego potrzebujemy?- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1,5 l- 2 l bulionu
- 3 ziemniaki
- 2 papryki czerwone
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: chilli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
Robimy!
Cebulę dzielimy na dwie części. Jedną kroimy w pióra a drugą w kostkę. Tę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem przesmażamy. Mięso łączymy z podsmażoną cebulą z czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, formujemy małe pulpeciki.
Paprykę kroimy w paski, podsmażamy na patelni z dodatkiem chilli i słodkiej papryki. Dodajemy do bulionu. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną również w paski i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy warzywa będą prawie miękkie do zupy dodajemy pulpeciki i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Dorzucamy pozostałą cebulę. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Na koniec siekamy natkę i dodajemy do zupy.