Rybki, rybki... mmmmm a łosoś szczególnie!
Pierwszy raz łosoś zagościł u mnie w takiej osłonie i posmakował :) Rybka soczysta, marchewka lekko słodka, a sos mocno winny. Zdecydowanie dla wielbicieli wyrazistych smaków. Co tu więcej mówić, bierzmy się za gotowanie! :)
Czego potrzebujemy?- 0,5 kg łososia (może być pstrąg łososiowy)
- 0,5 kg marchwi
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 150 g masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ostrej papryki
- gałązka koperku
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do dzieła!Zacznijmy od
marchewki.1 cebulę kroimy w pióra, podsmażamy do zeszklenia na patelni. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do cebuli. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę oraz nalewamy wody do połowy poziomu zawartości patelni. Chwilę mieszamy. Następnie dodajemy do tego 100 g masła i cukier, mieszamy. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do momentu aż marchewka będzie miękka a płyn odparuje (ok. 20 min ). Od czasu do czasu mieszamy.
Pora na
sos.Drugą cebulę kroimy w kostkę (dosyć drobną) i wrzucamy do małego rondelka. Dodajemy do tego wino i sok z cytryny. Gotujemy aż odparuje ok 3/4 płynu. Dodajemy do tego śmietankę i chwilę gotujemy, mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 50 g masła małymi porcjami, bardzo dokładnie i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Jeśli nie lubicie mocno winnego smaku możecie dodać do sosu łyżkę miodu, będzie wtedy łagodniejszy. :)
Ryba.Łososia dzielimy na 2 porcje, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem oraz dodatkowo z jednej strony ostrą papryką. Smażymy krótko na dobrze rozgrzanej patelni.
Po wyłożeniu na talerz posypujemy posiekanym koperkiem.
Smakujcie! :)