Kolejna propozycja na obiad - smaczna i nieskomplikowana. Paprykowa pierś z kurczaka - mięso duszone z czerwoną papryką, dodatkowo przyprawione papryką ostrą, dzięki czemu smak jest zdecydowany i wyrazisty. Idealnie nadaje się na popołudniowy posiłek lub danie na wynos. Gorąco polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki:- podwójna pierś z kurczaka
- 2 małe czerwone papryki
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, zioła prowansalskie
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Mięso kroimy w większe kawałki i przekładamy do rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju rzepakowego - dusimy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy woda zacznie odparowywać, mięso przyprawiamy odrobiną soli i dodajemy paprykę (pokrojoną w duże kawałki). Wszystko dusimy pod przykryciem. Na koniec doprawiamy pieprzem (pół łyżeczki), ostrą papryką (1 płaska łyżeczka) i ziołami (pół łyżeczki) - dusimy razem ok. 5 min.
Potrawę można podawać z kaszą gryczaną, kuskus lub pieczywem pełnoziarnistym.
Dajcie znać jak Wam smakowało :)