Podobnie jak inne kasze, kuskus powinien stać się nieodłącznym elementem naszej diety. Kasze mają wysoką wartość odżywczą: dostarczają nam niezbędnej energii, białka i węglowodanów. Nie należy zapominać o błonniku, dzięki któremu nasze jelita mogą sprawnie funkcjonować.
Kuskus należy do kasz lekkostrawnych i jednocześnie sycących.
Dzisiejszy przepis to kuskus razowy z piersią z kurczaka i zielonymi warzywami - wybrałam brokuła i cukinię. Zdecydowałam się na nieco ostry smak - dodatek ostrej papryki, ale całość komponuje się wyśmienicie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki:- 1/2 szklanki kaszy (kuskus razowy)
- 10 różyczek brokuła
- 10 plastrów cukinii (2 cm)
- pierś z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ostra papryka
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu: można go zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 min (tak, aby woda była nad kaszą ok. 2-3 cm) lub ugotować go w lekko osolonej wodzie przez 5-7 minut.
- W międzyczasie gotujemy brokuła - również 5-7 minut.
- Cukinię kroimy w ćwiartki i dusimy pod przykryciem w 1 łyżce oleju rzepakowego, aż do miękkości. Można lekko doprawić pieprzem ziołowym.
- Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę i dusimy pod przykryciem w 1-2 łyżkach oleju rzepakowego. Gdy woda odparuje, przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, ostrą papryką i opcjonalnie pieprzem ziołowym.
- Gdy wszystkie składniki będą gotowe - umieszczamy je w jednym naczyniu i mieszamy.
Gotowe, smacznego. Dajcie znać jak Wam smakowało :)