Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Ogórki kiszone ( Poradnik)
Słodko i Pieprznie
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
35
Kategorie
27
Ogórki kiszone ( Poradnik)
Moi drodzy ,każdy z was wie, że tyle jest sposobów na Ogórki kiszone ile je przygotowujących ;-) Ponieważ ja je uwielbiam i przygotowuję co roku ok 70 słoików mam już swoje obserwacje,wnioski i patent jak zrobić je tak aby zawsze były udane. Zanim przejdę do przepisu , mam dla was kilka rad na co zwrócić uwagę, aby cieszyć się w zimie pysznymi jędrnymi ogórkami kiszonymi.
Zacznijmy od samego początku czyli wybory właściwych ogórków. Po pierwsze ogórki do kiszenia absolutnie nie mogą być moczone. Sprzedawcy często w ten sposób odświeżają ogórki . Poznacie je po tym ze ich końce są lekko pomarszczone, uginają się pod naciskiem palca i niejednokrotnie są nad wyraz czyste ;-).
Po drugie warto zapytać czy ogórki są z własnej uprawy i czym są nawożone. Im więcej chemii tym gorzej ,ale tu niestety możemy liczyć tylko na uczciwość sprzedawcy . Ja kupuję jedynie ogórki wspomagane naturalnym ( czytaj śmierdzącym) nawozem ;-)
Po trzecie na zakupy warto udać się z nożykiem , i przekroić jednego dwa wybrane ogórki, powinny być w środku pełne, mieć zwarte pestki i żadnych plamek.
Do kiszenia wybieram górki proste, równe zdrowe średniej wielkości
Kiedy już wybierzemy właściwe ogórki pora zatroszczyć się o dodatki. Podstawa to woda, sól, czosnek koper i chrzan. Są zwolennicy dodawania do kiszenia liści, wiśni dębu, chrzanu.Ja zazwyczaj robię partię z liśćmi wiśni (1 -2 listki na słoik), nigdy nie używam liści dębu bo wg mnie zmienia on za bardzo i smak i zapach ogórków.Tutaj tez musimy pamiętać aby drzewko z którego zrywamy listki było czyste ;-)
Osobiście jednak uważam, że ogórki najlepsze bez dodatku liści.
(źródło internet)
Najlepszą solą jest sól niejodowana kamienna . Powiem szczerze zdarzało mi się robić na zwykłej i wszystko było ok. Tutaj wybór należy do was
Pozostało nam jeszcze przygotowanie słoików, rozmiar zależy od was, ja robię ogórki w 1litrowych ponieważ w naszej rodzinie są one akuratne do zjedzenia po otwarciu na raz i jest ich wystarczająca ilość np do zrobienia zupy. Słoiki i zakrętki muszą być czyste i suche, a na zakrętkach nie powiano być rdzy. Oczywiście możecie użyć też wec czy słoików z metalowym zaczepem.
Woda- i tutaj znowu wiele opinii, na pewno jeśli wiecie ,że wasza kranówka jest twarda, ma duża kamienia i nalana prosto z kranu nie zachęca do picia, użyjcie butelkowej wody z baniaka.
Ok to zabieramy się za kiszenie
Podstawowy przepis na zalewę:
1 litr wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Zagotowujemy!
Na dno słoika dajemy koper, 2 ząbki
czosnku
kawałeczek ( 1 cm) chrzanu. Układamy ogórki, na wierzch możemy ponownie dać koper chrzan i czosnek. Zalewamy GORĄCĄ wodą z solą zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. TYLE!!!! Teraz tylko głęboko chowamy bo ogórki są gotowe po 3-4 dniach i tak pyszne,że może do zimy zabraknąć Powodzenia
Słodko i Pieprznie
10 sie 14
Domowa spiżarnia
Domowa spiżarnia
4 przepisów
Polecane przepisy
Ogórki kiszone, małosolne
Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Musimy mieć duży słój, któr...
Anka Gotuje
Przygotowanie warzyw i owoców
Suszone ogórki kiszone
Suszone ogórki kiszone jako przyprawaSuszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii Saudyjskiej wpadłam na pomysł, żeby ususzyć k...
Cztery Fajery
Mieszanki przypraw
,
Suszone warzywa i owoce
Suszone ogórki kiszone
Suszone ogórki kiszone jako przyprawaSuszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii Saudyjskiej wpadłam na pomysł, żeby ususzyć k...
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Suszone warzywa i owoce
,
Mieszanki przypraw
Ogórki kiszone z marchewką i papryką
Od dwóch lat zaczęłam kisić inne niż ogórki czy buraczki warzywa i często dodawałam do nich marchewkę. Ogórki kiszone z marchewką i papryką powstały więc z ciekawości nowego smaku, jak też mieszanki zachowają się w nowym połączeniu. Kisiłam już ogórki ...
Grażyna gotuje
Wegańskie
,
Spiżarnia
,
Kiszonki
,
Papryka
,
Kiszone ogórki
Sałatka z porów
5 porów1 puszka kukurydzy20 dkg sera żółtego5 jajek ugotowanych na twardoMarynowane pieczarkiOgórki kiszoneMajonez
Człowiek jest tym, co zje...
Sałatki
Ogórki kiszone – przepis
Post Ogórki kiszone przepis pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara.
Magazyn kulinarny Codogara
Przepisy wegetariańskie
,
Przepisy na przystawki
,
Przepisy na przetwory
,
Ogórki
,
Zaprawy
,
Kiszone
Ogórki kiszone w słoikach
Sezon ogórkowy w pełni..
UgotujmyCos.pl
BEZ KATEGORII
Ogórki małosolne
Ogórki dokładnie umyć. Ułożyć w słoiku razem z koprem, obranym chrzanem i czosnkiem. Przygotować zalewę (czubata łyżka soli na 1l ciepłej wody z kranu). Zalać ogórki i odstawić. Można próbować już następnego dnia.
Przepisy kulinarne
Dodatki
,
Ogórki
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone