Jakiś czas temu zostałam obdarowana słoiczkiem kremu Speculoos - zrobionym z korzennych ciasteczek Speculoos, bardzo popularnych w Holandii oraz Belgii. Krem jest pyszny, w sam raz słodki. Idealnie sprawdzi się do naleśników, deserów albo po prostu jak...
Kiedy gromadzę korzenne przyprawy, jest pewne, jak dwa plus dwa, ze zbliża się okres głębokiej jesieni. Potem je komponuję, kręcę, rozcieram. Korzenna przyprawa do piernika to obowiązek! A tak na marginesie, to piernik powstał w Chinach. Korzeni...
Czy podczas planowania światecznego menu pomyśleliście kiedykolwiek o torcie bezowym? Ja, wielbicielka wszelkich ciast z ubitych białek, dopiero w tym roku. A przecież tak wspaniały wypiek powinien mieć swoją bożonarodzeniową odsłonę! Co powiecie zatem...
O swoim uwielbieniu do brownie zapewne nie muszę już wspominać – wystarczy zobaczyć ile tych czekoladowych słodkości powstało na blogu w przeciągu ostatniego roku, a każdą recepturę wykorzystywałam kilkukrotnie. Tym razem proponuję Wam pachnącą Świętam...
Francuski, aksamitny krem na bazie korzennych ciasteczek speculoos. W połączeniu z miodem i białą czekoladą tworzą niepowtarzalny, oryginalny smak. Jak sama nazwa wskazuje – niesamowicie spektakularny! :] Możecie go wykorzystać do croissantów, naleśnik...
Może nie są zbyt urodziwe, ale za to jak smakują! Chciałam zużyć wszystkie owoce, żeby się nie popsuły i zrobił się mały kolorystyczny miszmasz. Jak widać trochę się ich nazbierało :)Babeczki z tajską komosą ryżową* i borówkami podane z marakują,...