Przepis na ciasto wytrawne znalazłam na
Kwestia Smaku. Ciasto jest rewelacyjne, można je modyfikować dodatkami pod nasze podniebienie albo pod to co akurat mamy w lodówce. Robiłam je już kilkakrotnie. Świetnie się sprawdza na imprezach i jest świetną alternatywą dla muffinek wytrawnych. Mój mąż nawet zabiera je czasami do pracy na drugie śniadanie. Jest to naprawdę pyszna przekąska.
Do pieczenia użyłam formy na małe keksiki, ale można je upiec w normalnej wielkości keksówce.
Wytrawne ciasto z oliwkami i salami
240 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml białego Martini ( ewentualnie mleka)
4 duże jajka (L)
100 ml oliwy
150 g salami
100 g sera parmezan
100 g czarnych oliwek bez pestek
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni C. Formę na keks smarujemy masłem lub oliwą. Salami drobno kroimy, ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, a oliwki kroimy w plasterki.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy dwukrotnie do miski (mąka musi być dokładnie wymieszana z proszkiem). Dodajemy jajka oraz wermut lub wino lub mleko. Miksujemy chwilę mikserem na małych obrotach miksera tylko do czasu, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
Wlewamy oliwę cały czas delikatnie miksując. Gdy masa będzie gładka dodajemy salami, ser i oliwki (odkładamy 2 łyżki posiekanych oliwek na wierzch) i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy do przygotowanej formy, posypujemy odłożonymi oliwkami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 55 minut, do czasu aż ciasto urośnie i zarumieni się, a wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Po wyjęciu formę z piekarnika i odstawiamy na 20 minut, następnie wyjmujemy ciasto i studzimy. Kroimy dopiero po przestudzeniu.