Gofry już nie pierwszy raz pojawiają się na blogu.
Dziś prezentuję Wam wersję, którą znalazłam w książeczce Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej-Zdroik "Smaki Ameryki" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Składniki:
- 1 szkl mleka
- 1,5 szkl mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru (dałam cukier puder)
- 2 łyżki masła roślinnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Syrop klonowy do podania
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
Pozostałe składniki tj. żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier puder oraz mleko dokładnie zmiksować. Do powstałej masy dodać ubitą pianę z białek, delikatnie połączyć ze sobą.
Gofry piec w gofrownicy.
Podawać polane syropem klonowym.
Przepis, oczywiście, dodaję od akcji kulinarnej Wyraczynki: