Często nie wiadomo co zrobić z mięsem z rosołu - doskonałym sposobem na jego wykorzystanie jest
irański kurczak, ale można też przygotować drobiową pastę na kanapki.
Przepis na nią podpatrzyłam u Ani na blogu
"Mops w kuchni".
Składniki:
- 300 g mięsa kurczaka z rosołu
- posiekana natka pietruszki
- rosół do zalania mięsa
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Ugotowane mięso kurczaka zmiksować blenderem, ale nie całkowicie gładko.
Włożyć je do garnka i zalać rosołem tak by płyn je tylko przykrywał.
Wsypać przyprawy do smaku i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez kwadrans.
Bulion powinien prawie wyparować.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Pastę wystudzić. Zimną wstawić na noc do lodówki.
Serwować jako dodatek do pieczywa.