Przepis na czeskie kluski ziemniaczane miał być ostatnim w akcji "Kuchnia czeska 2015", a jednak nie!
Skoro jest sobota i nie muszę nigdzie się spieszyć, postanowiłam przyrządzić mleczne śniadanie - zdrowo, smacznie i zawsze to jakaś odskocznia od nieśmiertelnych kanapek przygotowywanych w dzień powszedni.
Tak więc ugotowałam kaszę mannę wg przepisu z książki
"Kulinarne podróże: kuchnia czeska - tradycje, smaki, potrawy".Składniki (dla 2 osób):
- 2 szkl mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 1 łyżka masła,
- 1/4 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać 2 łyżki cukru oraz dodać masło.
Kiedy mleko będzie ciepłe (ale nie gorące) wsypywać stopniowo kaszę manną, mieszając cały czas, aby nie porobiły się grudki. Ja do tego celu użyłam rózgi.
Podczas gotowania nie zapominamy o mieszaniu.
Kiedy kasza się zagotuje i uzyska pożądaną gęstość, wyłączamy gaz i przelewamy ją do miseczek.
Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem, po czym posypujemy tą mieszanką każdą porcję kaszy.
(w oryginalnym przepisie wierzch posypuje się cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem).