Przepiękna kolorystycznie, pachnąca ziołami zapiekanka ziemniaczano-dyniowa, jest idealną propozycją na jesienny obiad.
Składniki:
- 1 dynia hokkaido o wadze ok. 1 kg,
- 1 kg ziemniaków,
- 3 duże pomidory,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/5 szkl oliwy z oliwek,
- 2 płaskie łyżeczki oregano,
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:Ziemniaki obrać, oczyścić i pokroić w plastry grubości ok. 1/2 cm.
Dynię umyć, odciąć końcówki, wydrążyć, a następnie pokroić na mniejsze części.
Każdą część pokroić w cienkie, nieduże plasterki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części.
Do dużego naczynia żaroodpornego wrzucić wszystkie warzywa, doprawić je solą, pieprzem oraz ziołami. Dodać oliwę.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 C i zapiekać pod przykryciem przez 80 minut (tradycyjny piekarnik gazowy).
Podczas zapiekania należy kilkakrotnie zamieszać zawartość naczynia, aby wszystkie składniki równomiernie się upiekły.
P.S. Następnym razem natkę dodam już po upieczeniu zapiekanki, będzie jeszcze bardziej aromatyczna.