Na słodki początek tygodnia - ciasto wiśniowe z kruszonką.
Składniki: (na 20 cm tortownicę)
Ciasto- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1/4 kg wydrylowanych wiśni
- masło i bułka tarta do wysypania tortownicy
Kruszonka- 1/3 kostki masła
- 1/4 szkl cukru
- trochę więcej niż 3/4 szkl mąki
Wykonanie:
CiastoMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbijać pojedynczo jajka. Następnie stopniowo wsypywać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Całość utrzeć na gładką masę.
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, aż powstanie "kaszka"
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Do tak przygotowanej formy wylać kręcone ciasto.
Na wierzchu rozłożyć umyte, wydrylowane i osuszone z wody wiśnie.
Owoce posypać kruszonką.
Ciasto piec w 200 C przez 40-45 min (piekarnik gazowy).