Myślę, że smak kształtuje się w domu rodzinnym, w dzieciństwie. Mam wielkie szczęście, bo w moim domu zawsze było bardzo smacznie, były również eksperymenty kulinarne (na miarę ówczesnych możliwości), codziennie był pyszny obiad, nie było gotowców - choć w czasach mojego dzieciństwa chyba o gotowce było dość trudno ;) W każdym razie ta zapamiętana kuchnia rodzinna ma duży wpływ na to, jak gotujemy w dorosłym życiu.
Ale też to dorosłe życie niejednokrotnie zmusza nas do zmiany miejsca zamieszkania, więc tym samym poznajemy inne zwyczaje i smaki. Mnie dane było miejsce zamieszkania zmienić w dość istotny sposób kilka razy :) Przekonuję się coraz bardziej do różnych połączeń smakowych nieznanych mi wcześniej. W moim przypadku do takiej zmiany należy dodawanie śmietany do potraw, o których nawet bym kiedyś nie pomyślała, biorąc ją pod uwagę.
Dzisiejsza kapusta jest tego dobrym przykładem.
Składniki:0,5 kg kiszonej kapusty (jasnej, bez kminku)1 duża cebula1 mały ząbek czosnku4 łyżki oleju2 łyżki masła2-3 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów (18%)szczypta cukrusól, czarny pieprz do smakuPrzygotowanie: Kapustę dokładnie odcedzam z soku, ewentualnie płuczę jeśli jest bardzo kwaśna. Przekładam ją na głęboką patelnię z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju, dolewam wodę i duszę pod przykryciem, mieszając od czasu d czasu, 20 minut. W tym czasie kapusta powinna zmięknąć. Oddzielnie na łyżce oleju smażę do zeszklenia pokrojoną w piórka cebulę, przekładam do kapusty, mieszam dokładnie. Dodaję posiekany czosnek. Zmniejszam ogień i smażę razem 10 minut, po czym doprawiam cukrem, solą i pieprzem. Na końcu, gdy kapusta jest już zupełnie miękka, dolewam śmietanę, mieszam i duszę jeszcze 5 minut. Przepis autorski.