Kilka tygodni temu na warsztatach z Sokołowem i Kukbukiem spotkało się sporo nas zapaleńców, by poznawać smaki kuchni staropolskiej. O samych warsztatach lada dzień opowiem, ale dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na bardzo smaczną zupę, którą - jak sobie wyobrażam - jadano w polskich dworach i dworkach. To zupa typowo zimowa, oparta na fasoli i kiszonej kapuście, bardzo rozgrzewająca i sycąca. Warto podać ją z niezwykle aromatycznymi, mocnymi w smaku za sprawą kaparów i anchois pulpecikami - razem stanowią niepowtarzalny duet. Na wspólne gotowanie umówiłyśmy się z Marzeną z bloga Kulinarna Maniusia, i Anią z bloga Kuchennymi Drzwiami - jako że razem gotowałyśmy zupę na warsztatach, postanowiłyśmy powtórzyć ją w zaciszu naszych własnych kuchni. Przepis poniżej podaję w oryginale - podane składniki są na naprawdę spory gar zupy. Swoją ugotowałam w dużo mniejszej ilości, zmniejszając ilość składników proporcjonalnie, trochę też je uprościłam (bulion ugotowałam bez szyjek, a pulpety zrobiłam z szynki wieprzowej)
Składniki: 1 kg białej fasoli (użyłam Pięknego Jasia) 1 kg kapusty kiszonej 2 całe kurczaki 1 kg szpondra wołowego 2 gęsie lub indycze szyje 0,5 kg podgardla wieprzowego 0,5 kg karkówki wieprzowej 0,5 kg świecy wołowej 50 g. kaparów 1 mały słoiczek anchois 0,7 śmietany kwaśnej 5 jaj 250 g. smalcu wołowego lub gęsiego 0,3 l.wody mineralnej niegazowanej estragon sól, pieprz Przygotowanie: Na kilka godzin przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie. Do garnka z 6 litrami wody wkładamy kurczaki oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już całkiem miękkie, wyjmujemy je a do wywaru wkładamy namoczoną wcześniej fasolę (bez wody) o gotujemy 30-40 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy wszystko, aż będzie miękka. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich kach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety. Wkładamy je do lodówki na ok. 15 minut. Oprószamy pulpety mąką i smażymy na rumiano na smalcu. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany.
W tym roku paszteciki powstały u mnie dwukrotnie. Na wigilię wielkopolskich blogerów oraz na wigilię domową. Do pierwszych użyłam ciasta francuskiego, do drugich kruchego. Obie wersje wyszły bardzo dobrze. arkusz ciasta francuskiego lub kruchego (słone...
Staropolski, kwaśny szablok z pysznymi pulpecikami, czy może pachnąca egzotycznymi Indiami zupa z czerwonej soczewicy? A może zwykła pomidorowa czy grochówka?Zebrałam kilka pomysłów na zupy, które są idealne na chłodne, jesienne dni.Po klik...
W październiku udało mi się z powodzeniem dojechać do pięknego dworku skąpanego w bieli i z racji pory roku - w złocie. Nie tylko mnie się to udało - całkiem sporo osób trafiło tam tego dnia. A co nas przywiodło Woli Suchożebrskiej,z bardzo różny...
Pod takim właśnie tytułem, pod koniec października, w pięknym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Akademię Smaku Sokołów. W tajniki kuchni staropolskiej wprowadził nas najlepszy ...
W pewien piękny październikowy dzień wyruszyłam z innymi Blogerami do Woli Suchożeberskiej, aby wziąć udział w świątecznych warsztatach w Akademii Smaku Sokołów. Warsztaty zorganizowane były przez Zakłady Sokołów i Kukbuk. Prowadził je szef kuch...
26 października miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez firmę Sokołów. Warsztaty miały miejsce w bajkowym dworku w Woli Suchożerbskiej nieopodal Warszawy, a ich tematem była staropolskie dania bożonarodzeniowe.&nb...
Bardzo sycące i smaczne danie, idealne na chłodne dni. Zupa z kapustą i pulpecikami zRead More
Post Zupa z kapustą i pulpecikami pojawił się poraz pierwszy w Blog kulinarny - Kuchnia Marty.
Potrawka chińska z pulpecikami. Danie bardzo smaczne i lekkie, właśnie tego typu potrawy zagoszczą w najbliższym czasie. Potrawkę można z powodzeniem podawać w postaci rosołu z dodatkami tj. ryżowy makaron, chińska mieszanka warzywna. Pełne aromatu i s...