Na obiad szykuje się soczysty stek z łopatki wołowej z frytkami, więc musiałam pomyśleć o zdrowym, warzywnym dodatku. Kupiłam ładną białą rzodkiew (zauważyłam zresztą że właśnie o tej porze roku w sklepach jest najładniejsza), i właśnie ona jest podstawą surówki. Złagodziłam jej ostry smak słodką marchewką i delikatnym jabłkiem, doprawiłam dość tradycyjnie tradycyjnie, i powiem Wam, że już nie mogę się doczekać, żeby ją zjeść ;)
Składniki:1 mała lub kawałek dużej białej rzodkwi2 marchewki1 jabłko2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki oleju rzepakowegoszczypta cukrusól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Umyte rzodkiew i marchewki ścieram na grubej tarce do miski, podobnie jabłko. Lekko solę i oprószam cukrem zawartość miski i odstawiam na 5 minut. Odlewam wodę z dna, dodaję olej, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.