Myślę sobie, że jeśli miałabym pochwalić się, w czym jestem dobra, to mogłyby to być bezmięsne kotlety. Oj tak, tych to wymyśliłam już całkiem sporo! I wiecie co? Wszystkie je uwielbiam :) Tak pyszne kotlety można przygotować na bazie warzyw, że nawet bezwzględny miłośnik mięsa przy którychś powinien skapitulować i zachwycić się ich smakiem.
Dzisiejsze kotlety są na bazie bobu, a drugi podstawowy składnik to jajka. Panierowałam je w płatkach owsianych, doprawiłam ziołami. Są bardzo delikatne w smaku i mają cudny kolor :)
Składniki na 5-6 kotletów:400 g. świeżego lub mrożonego bobu2 jajka ugotowane na twardo1 surowe jajko4 łyżki płatków owsianych + trochę do panierowanianatka zielonej pietruszki, posiekany szczypiorek - ilość wg uznaniasól, pieprz do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie:Bób gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym obieram z łupinek i przekładam do miski. Duszę go widelcem, dodaję posiekane drobno jajka ugotowane na twardo, oraz jedno surowe jajko. Dodaję też płatki owsiane, posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Mieszam chwilę by składniki się połączyły, po czym formuję kotlety. Każdy panieruję w płatkach owsianych. Smażę je na rumiano z obu stron. Podaję np. z ziemniakami i surówką.