Z kapusty pekińskiej robimy wspaniałe surówki, ale czy próbowaliście jej kiedyś w postaci uduszonej? Ja ogólnie bardzo lubię kapustę, prawie każdą jaką znam - najmniej chyba smakuje mi pak choi.
Pekińska podduszona z czosnkiem i śmietaną, lekko zagęszczona mąką, doprawiona koperkiem to naprawdę fajny dodatek do obiadu i w tej postaci na pewno posmakuje teraz, w chłodniejsze jesienne dni.
Składniki:1 mała kapusta pekińska5 łyżek oleju3 ząbki czosnku2 łyżki kwaśnej śmietany2 płaskie łyżeczki mąki pszennejsól, pieprz do smakuposiekany koperekPrzygotowanie:Kapustę kroję wzdłuż na pół i siekam dość cienko, przekładam ją na patelnię z olejem. Dodaję posiekany w plasterki czosnek, lekko wszystko solę, dolewam odrobinę wody i pod przykryciem duszę aż kapusta zmięknie - u mnie ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszam. Dodaję śmietanę, chwilę duszę razem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję też posiekany koperek. Można też dodać łyżeczkę masła dla smaku. Na końcu oprószam całość mąką i mieszam, by kapusta się zagęściła. Podaję na gorąco.Przepis autorski.