Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Babeczki z ciasta filo z warzywnym farszem
Sio-smutki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
1384
Kategorie
164
Babeczki z ciasta filo z warzywnym farszem
Powodem, dla którego te babeczki powstały były buraczki, na które jakoś nie znalazłam wcześniej pomysłu. Olśniło mnie dziś, by połączyć je z pysznym duszonym porem i wykorzystać jako farsz. Zresztą takie nadzienie można wykorzystać w różnych daniach, choćby w lasagne czy nawet pierogach.
Babeczki są pyszne, doskonale by smakowały jako przystawka.
Składniki
:
1-2 płaty ciasta filo
olej do posmarowania foremek
Farsz
:
5-6 ugotowanych buraczków
jasna część z 1 pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
ok. 100 g. żółtego sera - użyłam mimolette o pięknej pomarańczowej barwie
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
:
koperek do posypania
olej do natłuszczenia foremek
Przygotowanie
:
Obrane buraczki ścieram na tarce z grubymi oczkami. Jasną część pora kroję w cienkie plasterki, przekładam do rondelka z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę pod przykryciem ok. 5 minut, mieszając. Dodaję posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę smażę razem. Następnie dodaję buraczki, doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze 5 minut pod przykryciem. Wyłączam ogień i dodaję starty ser, mieszam.
Foremki natłuszczam olejem. Z ciasta wycinam kwadraty mniej więcej takiej wielkości, by po wyłożeniu foremek ciasto zanadto nie wystawało. Wykładam ciastem 2-3 warstwy w każdej foremce, po wyłożeniu każdej smaruję ją wodą. Brzegi wystające nad foremkę odcinam nożyczkami. Tak powstałe miseczki faszeruję nadzieniem z warzyw i sera. Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni C. do momentu, aż ciasto się zezłoci - u mnie ok. 15 minut. Po upieczeniu delikatnie odwracam foremki i przekładam babeczki na talerz.
Przepis autorski.
Sio-smutki
19 sie 15
Co na obiad
,
Warzywa
,
To i owo do przekąski
,
Impreza
Co na obiad
502 przepisów
Polecane przepisy
Szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym
Jeżeli jesteście fanami szarlotki i wszelakich jabłczanych deserów mam coś dla Was! Rustykalna szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym to wybitnie prosty, błyskawiczny i nieziemsko smaczny deser, który wykona dosłownie każdy! Jedynym problem...
Just Be Fit Be Strong!
Wegetariańskie
,
Niskokaloryczne
,
Desery
,
Na imprezę
,
Ciasta
,
Walentynki
,
Boże Narodzenie
,
Wielkanoc
,
Sosy/dipy/pesto
,
Tarty na słodko
Przekąski bezmięsne - na ciepło (8 propozycji)
Czas zebrać moje propozycje na sylwestrowy wieczór :) Zacznę od ciepłych przekąsek bez mięsa. W dużej mierze można wszystko przygotować wcześniej, by nie tracić czasu gdy goście będą już czekali :)Po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stro...
Sio-smutki
Impreza
,
Zbiorcze
Paluchy z ciasta filo z botwinką, fetą, tymiankiem i miodem
Tak, wiem, nazwa potrawy jest długa i brzmi dziwnie, ale inaczej nie miałam jak tego nazwać :) Ciasto filo od jakiegoś czasu zastąpiło w mojej kuchni ciasto francuskie. Jest smaczniejsze, ładniej wygląda i jest mega chrupiące choć wymaga...
Cupcake Factory
Vege Factory
,
Wegetariańskie
,
Vege
,
Miód
,
Tymianek
,
Botwinka
,
Feta
,
Filo
Sajgonki
Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Podawane z różnym nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj z dodatkiem sosu lub dipu. Występują w wielu odmianach w zależności od regionalnych upodobań. Pod...
Kuchnia u Poli
Bez glutenu
,
Makarony i ziemniaki
,
Ryby
,
Makaron ryżowy
,
Sajgonki
Pierogi z ciasta filo z podgrzybkami i sosem cebulowym
Kruche ciasto filo wypełnione farszem z podsmażonych podgrzybków podane z sosem z duszonej w śmietanie cebulki. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 400 g podgrzybków mrożonych sól, pieprz Sos cebulowy: 2 cebule 200 -300 ml śmietanki 30 % odrobina mąki ...
Wulkan Smaku
Boże Narodzenie
,
Pierogi
,
Potrawy wigilijne
,
Ciasto filo
,
Pierogi ciasta filo
,
Potrawy na wigilie
Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 7
Borek z ciasta filoŻeby nikt nie czół się poszkodowany zacznę od podania ramazanowego menu na 7 dzień postu. Mashallah wytrwaliście ze mną cały tydzień. Mam nadzieję że wspólnie będziemy pościć do końca. Trzymam za Was kciuki i żeczę by Allah przyjął W...
Turcja od kuchni
Ser
,
Pul biber
,
Orzechy
,
Mięta
,
Ciasto filo
Spanakopita
Spanakopita to grecki placek z ciasta filo, z farszem ze szpinaku, fety i jajek. Może być spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zjadlam odgrzany kawałek następnego dnia po przyrządzeniu - i właśnie wtedy smakował mi najbar...
Kulinarne Eskapady
Kuchnia grecka
Farsz jak z samosy (ziemniaki i zielony groszek) zapakowany w ciasto filo
Pojawiające się w temacie samosy to trójkątne pierożki smażone na głębokim tłuszczu z nadzieniem warzywnym, mięsnym, bądź serowym. Jest to typowe hinduskie danie. Często do farszu dodaje się właśni ziemniaki i groszek, tak jak w przepisie poniżej. Taki...
CornerWithRecipes
Przekąski
,
Cebula
,
Filo
,
Groszek
,
Kumin
,
Ziemniaki
Podpowiedzi wyszukiwań
Zupa szczawiowa
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście