Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Tani, prosty obiad – skrzydełka z kurczaka i dobra marynata. Nadają się również na grilla.
składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka (najlepiej zagrodowego)
2 łyżki ostrej musztardy
czubata łyżka miodu
łyżka czerwonej papryki słodkiej (w proszku)
2 łyżki oliwy lub oleju
pieprz, sól
wykonanie:
Oliwę lub olej łączymy z musztardą miodem, papryką, pieprzem i solą. W marynacie obtaczamy dokładnie umyte i osuszone skrzydełka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Zamarynowane skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 1 godziny. Na 10 – 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, żeby skrzydełka się zrumieniły. Podajemy gorące.