Bitki z dziczyzny w sosie musztardowym
Kruche, cieniutko rozbite mięso, do tego sos musztardowy – kolejny pomysł na dziczyznę lub każde inny rodzaj mięsa (wołowinę, wieprzowinę). Ja najbardziej lubię czysty sos musztardowy bez dodatków.
składniki:
1 kg szynki z dzika
100 g smalcu (najlepiej z gęsi)
2 łyżki musztardy dijon
łyżeczka miodu
łyżka mąki pszennej
kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka owoców jałowca, szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, sól
0,5l bulionu warzywnego lub wody
wykonanie:
Szynkę kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien i rozbijamy bardzo cienko każdy plaster i solidnie go pieprzymy (nie solimy!). Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy każdy plaster z obu stron na brązowy kolor. Usmażone mięso razem z tłuszczem spod smażenia przekładamy do naczynia z płaskim dnem, podlewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, gałkę muszkatołową. Dusimy około 1 godziny na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Przelewamy sos bez bitek do rondelka, dodajemy miód i musztardę, dokładnie mieszamy. Z mąki i masła robimy zasmażkę (ciemną), zagęszczamy nią sos, zalewamy bitki, solimy do smaku i podgrzewamy.