Chcesz zacząć się zdrowo odżywiać, ale nie potrafisz i nie wiesz co kupować, żeby wystarczyło na kilka dni? Kupujesz produkty na dany dzień, a na kolejny już nie wiesz co zjeść? Postanowiłam przygotować grupę produktów, które zawsze powinny być w Twojej kuchni. To podstawowa baza na której zawsze wymyślisz zdrowy posiłek, czy to na śniadanie, czy obiad. Mając te produkty w swojej kuchni, nigdy nie będzie sytuacji, że nie będziesz wiedział co zjeść. Są to produkty tanie i łatwo dostępne.
Podstawą są owoce i warzywa. Zawsze mam ich najwięcej, można z nich zrobić bardzo dużo zdrowych posiłków. U mnie podstawa z podstaw zarówno świeże jak i mrożone.
ŚWIEŻE OWOCE, KTÓRE ZAWSZE ZNAJDZIECIE W MOJEJ LODÓWCE:
– Pomarańcze
– Jabłka
– Kiwi
– Banany
MROŻONE OWOCE:
– maliny, truskawki (do koktajli)
ŚWIEŻE WARZYWA:
– pomidor
– ogórek
– papryka
– cukinia
– sałata lodowa
MROŻONE WARZYWA:
– miks warzyw, które można zjeść na szybko lub jako dodatek do dania (dobre na kolacje)
– szpinak (obowiązkowo)
– brokuł
MIĘSO:
– zamrożone filety z kurczaka / indyka (podstawowa baza).
BIAŁKO:
– jaja – zawsze na pierwszym miejscu. Jajka idealnie nadają się na I i II śniadanie. Można z nich zrobić niesamowicie dużo dań tj. omlety, placuszki, jajecznicę, pancakes, jaja sadzone. Mamy szerokie pole manewru, tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jedynie nie polecam spożywać jajek na twardo (!) są ciężkostrawne dla organizmu, lepiej spożywać „na miękko”.
– jogurt naturalny – kolejny produkt, którego nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Jogurt jest doskonały jako dip do sałatek, jogurt zmieszany z owocami jest znakomitą przekąską lub bazą do przygotowanego koktajlu.
– Twaróg chudy- tutaj podobnie jak z jajkami można zrobić bardzo dużo dań. Począwszy od przygotowanej pasty do pieczywa , kończąc na różnych placuszkach.
– Chuda szynka tj. drób, indyk.
WĘGLOWODANY:
Jeśli chodzi o produkty „suche” kupuje je na zapas. Mają długi termin ważności, dzięki temu unikam sytuacji, że nagle czegoś mi brakuje.
– Płatki owsiane, otręby – podstawa w kuchni. Płatki zawierają bardzo dużo błonnika i dodają mnóstwo energii. Dla mnie idealne na śniadanie. Można z nich zrobić owsiankę, placuszki, użyć do zdrowego deseru/ciasta, można zrobić z nich zdrowe batony owsiane.
– Ryż brązowy – ryż nadaje się do każdego dania, na obiad jako główny posiłek lub dodatek. Nadaje się jako baza do sałatek, zapiekanek. Ryż można wykorzystać nawet jako deser.
– Kasza gryczana, jaglana i kuskus- Kasz gryczana jest najlepsza na oczyszczenie jelit, dzięki niej mamy lepsze trawienie i szybszą przemianę materii. Jak wiecie (albo i nie) choroby zaczynają się w jelitach, dlatego warto dbać o ich prawidłowe funkcjonowanie- kasza gryczana jest podstawą. Jaglana i kuskus też powinna występować w każdej zdrowej kuchni.
– Makaron pełnoziarnisty- Obowiązkowo, nadaje się jako danie główne, do sałatek, zapiekanek. W mojej kuchni mam chyba wszystkie rodzaje.
– Mąka żytnia, pełnoziarnista- Mąka żytnia i pełnoziarnista jest dużo lepsza, niż pszenna. Pszenica w przeciągu 50 lat została niesamowicie przetworzona przez co obecna pszenica nie przypomina tej za czasów pszenicy naszych rodziców. Żyto nie da się przetworzyć w taki sposób jak pszenicę, dzięki czemu jest dużo zdrowsza, zawiera więcej błonnika i syci na dłużej. Sięgajcie tylko po żytnie, pełnoziarniste. Unikajcie pszenicy.
TŁUSZCZE:
– oliwa z oliwek- głównie używam do sałatek, można na niej smażyć, choć od niedawna smażę tylko na oleju kokosowym (nie zmienia smaku potrawy).
– masło klarowane- używam go głównie do smażenia.
– awokado- jest znakomitym źródłem tłuszczy, awokado jest niezwykle wszechstronne jako tłuszcz, pasta do pieczywa, czy na śniadanie np. zapiekane z jajkiem (przepis tutaj) . Awokado jest świetne dla osób, które chcą schudnąć.
– olej kokosowy – przerzuciłam się na niego i głównie na nim smażę. Nie zmienia smaku potraw i jest dużo lepszy niż oliwa z oliwek.
POZOSTAŁE (podstawowe w mojej kuchni) :
– świeża bazylia- u mnie musi być obowiązkowo
– orzechy, suszona żurawina,
– wiórki kokosowe
– przyprawy (im więcej tym lepiej, nadają smak potrawom)
– woda – wspominam dla zasady, jednak myślę, że to dość oczywista kwestia
– pestki z dyni
– suszone pomidory domowej roboty – uwielbiam suszone pomidory, nadają niepowtarzalnego smaku potrawom i są bardzo zdrowe oraz smaczne. Przez długi czas kupowałam, od jakiegoś czasu robię je samodzielnie.
Produkty, które wyżej wymieniłam to podstawowe produkty, które powinny być w każdej zdrowej kuchni. Na ich podstawie będziecie w stanie przygotować wiele ciekawych dań. Bazujcie na tych produktach, a zdrowe odżywianie wejdzie Wam w nawyk. A Ty bez czego nie możesz się obejść w kuchni?