Uwielbiam jajka w każdej postaci. Jajecznicę mogłabym jeść codziennie. Robię ją naprawdę często, dlatego jeśli ktoś jest fanem jajek tak jak ja, to mam dla Was kilka trików, które spowodują, że Wasza jajecznica będzie najlepsza i perfekcyjna.
Często eksperymentowałam z jajecznicami, dodawałam składniki, które pasowały do niej lub nie. Niektóre wychodziły nie jadalne, inne perfekcyjne. Nie ma zasady, ale zawsze lubiłam sprawdzać i eksperymentować. Na samym dole napisałam Wam pomysły na jajecznicę, składniki, które do siebie pasują. Z racji tej, że w moim życiu przewinęło się chyba z tysiąc jajecznic, postanowiłam podzielić się z Wami ciekawostkami, które maja wpływ na znakomitość tego epickiego śniadania. Niektóre mogą być oczywiste, inne nie. Coś co dla mnie jest oczywiste, dla innych może takie nie być. Stąd pomysł na post. Tak naprawdę do zrobienia dobrej jajecznicy wystarczą dobre jajka i masło.
Triki na idealną jajecznicę:
– Przede wszystkim jajecznice smaż na maśle. Nie oliwie. Masło nadaje potrawie śmietankowy, kremowy smak.
– Dodanie do jajek odrobinę mleka, spowoduje, że jajecznica będzie miała jeszcze delikatniejszy, kremowy smak i zwiększy posiłek. Po prostu będzie więcej jajecznicy.
– Jajka nie wlewaj bezpośrednio na patelnię. Najpierw rozbij je do miseczki i porządnie wymieszaj.
– Przyprawiaj na samym końcu. Jeśli posolisz jajecznicę na początku, uzyskasz efekt „wodnej” jajecznicy. Jeśli zrobisz to na samym końcu, konsystencja jajecznicy będzie idealna.
– Smaż na małym ogniu, dzięki temu jajka powoli będą się ścinać. Jajka powinny uzyskać konsystencję delikatną i miękką. Nie powinny być półpłynne, ponieważ tracą swój smak.
– W trakcie smażenia cały czas mieszaj jajecznicę. Kiedy jajka zaczną się ścinać najlepiej zdejmij patelnię z ognia cały czas mieszając , po chwili daj na palnik. Rób tak nawet kilka razy, do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
– Uważaj, żeby nie przesmażyć jajecznicy. Dlatego cały czas ją mieszaj.
– Jajka są bardzo ważne, najlepiej sięgać po te hodowlane, prosto od kur. Jajecznica jest wtedy dużo smaczniejsza.
– Do wzbogacenia smaku jajecznicy najlepiej dodać ząbek czosnku.
Pomysły na jajecznice: (wypróbowane, polecam)
– Łosoś, szczypiorek
– Cebula, wędlina, pomidorki koktajlowe
– Pieczarki, pomidorki
– Ser pleśniowy, szczypiorek, wędlina
– Szpinak, suszone pomidory, 2 ząbki czosnku
– Awokado, pomidorki, szczypiorek
– Kurki, koperek, cebula
– Boczek, pomidorki, szczypiorek
– Twarożek, wędlina, cebula, pomidorki
Mam nadzieję, że moje triki na idealną jajecznicę, będą dla Was pomocne. Wypróbujcie, przekonajcie się. Mnie w domu nazywają „mistrzem jajecznicy”. Znacie jakiś przepis na jajecznicę z oryginalnymi dodatkami?