Przepyszna i niezwykle pożywna propozycja dla wegetarian. Kotlecik odpowiednio doprawiony smakuje jak mięso! Najwięksi fani mięsa dali się nabrać :-)
Składniki:
- 4 bułki (grahamki, do hamburgerów)
- ulubiona sałata
- 4 plastry żółtego sera
- Pół szklanki czerwonej soczewicy
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżka musztardy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- Natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka słodka, curry, mieszanka kebab
- Pomidor, papryka, ogórek, cebula (ulubione warzywa)
Soczewice gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odsączamy z nadmiaru wody. Pietruszkę myjemy kroimy drobno. Płatki owsiane rozdrabniamy (z doświadczenia polecam moździerz, ale można użyć też blendera).Tak przygotowaną soczewicę i natkę pietruszki doprawiamy musztardą, koncentratem pomidorowym, płatkami owsianymi i przyprawami. Całość wyrabiamy ręcznie bądź miksujemy blenderem na jednolitą, dość gęstą masę. Patelnie smarujemy olejem (nie za dużo, bo placuszki się nie upieką), i układamy uformowane kotleciki. Smażymy z obu stron (po ok. 2 minuty z każdej strony) na rumiano, trzymamy w cieple. W międzyczasie przypiekamy bułki z plastrem sera ok. 3 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po usmażeniu kotlecików, bułkę smarujemy ulubionym sosem, kładziemy sałatę -> kotlecik -> ulubione warzywa, i przykrywamy wierzchem bułki.
Smacznego :-)
Śledź nas na: