Witajcie w pierwszym poście!
Zbliża się lato stąd moja propozycja na przepyszne ciasto pomarańczowo- jogurtowe.
Niezwykle łatwe w przygotowaniu. Po upieczeniu wilgotne, soczyście pomarańczowe. Idealnie komponuje się z kremem z serka homogenizowanego. Ciasto należy przechowywać w lodówce ze względu na użycie kremu.
Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- ⅓ szklanki oleju
- Miąższ i skórka otarta z jednej dużej słodkiej pomarańczy (uprzednio umytej)
Jajka ubijamy z cukrem skórką i miąższem z pomarańczy. Dodajemy jogurt i olej. Mąkę, proszek do pieczenia i sól dodajemy do mokrych składników. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Ja użyłam 24x 28,5 cm. Pieczemy ok 35-45 minut w 180°C, pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest wypieczone.
Składniki na krem:
- 200 g serka homogenizowanego
- 90 g cukru pudru
Zmieszać serek homogenizowany z cukrem pudrem. Nałożyć w rękaw cukierniczy i nakładać na ciasto.
Dodatkowo ozdobiłam ciasto karmelizowanymi pomarańczami.
Pamiętajcie mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto sięgać po nie każdego dnia.
Smacznego! :-)
Śledź nas na: