- Pół kilo mięsa mielonego
- Puszka fasoli
- Czerwona papryka
- Dwie cebule
- Ząbek czosnku
- Sos meksykański w słoiku
- Pomidory w puszce
- Kminek mielony, chilli w proszku, słodka papryka, oregano
- Opcjonalnie (ryż, placki tortilla, nachos)
Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy aż się zeszklą. Następnie dodajemy chilli, kminek i oregano. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy mięso mielone. Należy dokładnie wymieszać mięso z przyprawami. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy sos, pomidory z puszki, fasolę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy możecie dodać więcej chilli. Tak przygotowaną potrawę dusimy, pod przykryciem przez około 15-20 minut (tak aby papryka zmiękła). Podajemy z ryżem/ tortillą/ nachos.
Smacznego! :-)