Siemię lniane jest bardo zdrowe, jest świetnym źródłem korzystnych dla zdrowia tłuszczów z rodzaju n-3 (omega-3). Stąd też naprawdę warto włączyć je do diety. Co bardzo ważne trzeba kupować siemię w całości, nie siemię mielone, i mielić je samemu. Zmielone siemię trzeba przetrzymywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni. I jeszcze nie podgrzewać, bo te zdrowe tłuszcze, dla których siemię warto jeść są nieodporne na wysoką temperaturę. To wszystko może się wydawać się skomplikowane i utrudniać wprowadzenie siemienia do swojego jadłospisu. Tak wcale nie jest, a ja staram się to udowadniać przepisami, które wymyślam. Na blogu są już przepisy na lniane puddingi, a teraz mam dla Was wręcz genialny w swojej prostocie przepis na super zdrową, banalnie prostą, ekspresową i pyszną pastę kanapkową z siemienia lnianego. Ja się w niej zakochałam od pierwszego spróbowania i mam nadzieję, że zdobędzie też Wasze serca! ♥
Składniki:
na około 10 kanapek
100 g siemienia lnianego
ok. 150 g koncentratu pomidorowego
ok. 100 ml wody
1-2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
suszona bazylia i/lub oregano
Wykonanie:
Siemię zmielić w młynku lub blenderze.
Dodać pozostałe składniki (świeży czosnek obrać i bardzo drobno posiekać) i dokładnie wymieszać. Ilość koncentratu dopasować do swojego gustu a ilość wody do konsystencji, jaką chce się osiągnąć (pamiętajcie, że siemię chłonie wodę i pasta gęstnieje).
Włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut, żeby pasta nabrała odpowiedniej konsystencji. Smacznego!
Pierwszy raz spotkałam się z tym prostym i zdrowym deserem, miesiąc temu, gdy dostałam jadłospis ułożony przez dietetyka. Od razu wiedziałam, że polubię się z tym daniem. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a kisiel smakuje mi o wiele bardziej niż trady...
Kotleciki z jajek, kaszy jaglanej, natki pietruszki i siemienia lnianego
Kotleciki z jajek, kaszy jaglanej, pietruszki i siemienia lnianego
Kotleciki z jajek, kaszy jaglanej, pietruszki i siemienia lnianego, a do tego bez smażenia! Zdrowe i niskokalor...
mojprzepisna.pl Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest prosta w wykonaniu i zawiera łatwo dostępne...
Pasta śródziemnomorska z cieciorki i oliwy to przepis zaczerpnięty prosto z Diety 17-dniowej Fazy II. Jeden z ostatnich przepisów, których jeszcze nie przetestowałam. W zeszłym tygodniu, po ponad 14 miesiącach, ostatecznie przestałam karmić Mał...
Zdarza Wam się czasem, że wieczorem nagle uświadamiacie sobie, że nie macie na jutro nic do chleba? No cóż, mi niestety tak, ale na szczęście zazwyczaj mam pod ręką składniki na tą pastę. Co najważniejsze, pasta z soczewicy jest nie tylko szybka do prz...
Nawet w okresie życiowych zawirowań trzeba coś jeść! ;-) Najlepiej na szybko, bez zbędnego wydziwianiai żeby było zdrowo.Wydaje się wiele? Nic bardziej mylnego!Ta pasta to moja wariacja na temat tapenady, czyli klasycznej pasty z oliwek, kt...
jaśmina w kuchni, czyli poszukiwanie siebie przez gotowanie
Pasta à la humus z soczewicy
Przepis pochodzi z: Wegetarianizm - przepisy kucharskie | Zwegowani.pl
...
Artykuł Pasta à la humus z soczewicy pochodzi z serwisu Przepisy wegetariańskie - wegetarianizm | Zwegowani.pl.