foto by Rudaa
Kilka tygodni temu przepis ten wyświetliło mi na www.targsmaku.pl . Była tam przedstawiona wersja z sosem vinegret, ja pomyślałam że można spróbować jeszcze w dwóch dość bezpiecznych wersjach. Zatem trzy odsłony to vinegret, majonez i sos czosnkowy. W każdej z tych wersji sałatka jest inna, ale na każdy sposób bardzo dobra. Idealnie pasuje na grilla, bo jak wiadomo do mięsa dobrze zjeść warzywa;)
- kilka młodych drobnych ziemniaków
- kilka rzodkiewek
- kilka ogórków małosolnych
- szczypiorek
- sól, pieprz
- do wyboru majonez, sos czosnkowy, vinegret
Składniki do sosu vinegret:
- olej rzepakowy
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka kropel octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- koperek
Ziemniaczki oczyszczamy, ale nie pozbawiamy skórki. Ja ugotowałam je na parze, by nie pozbawiać ich witamin, następnie kroimy je na ćwiartki. Ogórki i rzodkiewkę tniemy wzdłuż na dwie części, a następnie na plasterki. Szczypiorek szatkujemy drobno. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie można dodać poszatkowany koperek. Następnie wybieramy sos, z którym chcemy podać sałatkę i mieszamy, następnie dobrze schładzamy. Jeśli chcemy przygotować sos vinegret do oleju wciskamy czosnek, dodajemy odrobinę octu jabłowego, łyżkę miodu i dużo koperku. Wszystko razem mieszamy za pomocą rózgi. Podajemy na zimno do mięs.
Smacznego!