Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Rodem z Kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
75
Kategorie
23
Pieczone młode warzywa z sosem maślano-koperkowym
Naprawdę, nie ma nic lepszego wiosną i latem, niż młode warzywa - pyszne młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa, słodziutka młoda marchewka, soczysta rzodkiewka, cukinia, a lada chwila bób i groszek. Zazwyczaj je gotujemy albo podajemy surowe ...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
Botwinka
Buraki są jednymi z moich ulubionych warzyw. Staja się słodkie kiedy je pieczemy, orzeźwiające z octem, nadają się również do deserów i ciast. Młode buraczki to pochwała wczesnego lata, więc kiedy je zobaczyłam, od razu wiedziałam co chcę zrobić. Botwi...
Rodem z Kuchni
Zupy i kremy
Ciasto jogurtowo-cytrynowe z owocami
Uwielbiam bardzo wilgotne ciasta aromatyzowane skórką cytrynową ze skarmelizowanymi owocami na wierzchu - do popołudniowej herbaty czy kawy nie ma nic lepszego. Przepis na to ciasto zapożyczyłam od królewej klasycznej kuchni, Iny Garten. Owoce - dowoln...
Rodem z Kuchni
Ciasta i ciasteczka
Szybka tarta ze szparagami i szynką parmeńską
Sezon na szparagi szybko się kończy i trzeba z niego korzystać ile się da - dodawaj szpragi do makaronu, zrób zupę krem ze szparagami lub tak jak ja - bardzo prostą i szybką tartę na francuskim cieście. Ekspresowy obiad i bardzo eleganckie połączenie s...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Tarty
Waniliowa panna cotta z sosem truskawkowym
Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie panna cotty i z ogroooomną radością stwierdziłam, że trudniejsze jest samo czekanie na to, aż deser zastygnie w lodówce, niż samo zrobienie go. Waniliowy smak schłodzonej panna cotty świetnie podbijaja gorący sos ...
Rodem z Kuchni
Desery
Tarta ze szpinakiem i fetą
Uwielbiam tarty! Zarówno na słono jak i na słodko, na zimno jak i na ciepło. Mięsne, warzywne, z owocami lub twarożkiem - za każdym razem są rewelacyjne. Podstawę stanowi ciasto - można zrobić kruche, jeśli jednak masz mało czasu dobrym rozwiązaniem je...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
,
Tarty
Bakłażan faszerowany brązowym ryżem, papryką i serem kozim
Bakłażana zaczęłam naprawdę wielbić od czasu ostatniej zapiekanki (link tutaj). Tym razem nafaszerowałam go brązowym ryżem, papryką, serem kozim (kolejna moja miłość!) oraz bazylią i zapiekłam. Podałam go z pikantnymi wołowymi kotlecikami. So goooood.S...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
Pieczone warzywa z makaronem i kurczakiem
Pieczone warzywa grają tutaj pierwsze skrzypce - czerwona cebula, papryka, bakłażan i pomidorki to jedna z najlepszych warzywnych kompozycji. Z ogromną ilością bazylii i pieczoną mozarellą smakują jeszcze lepiej. Do tego (nieobowiązkowo) makaron z kurc...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Makarony
Zielona soczewica z pieczonym burakiem, ziołowym kurczakiem i serem kozim
Pieczony Pan Burak chodził za mną od dłuższego czasu razem z Panią Soczewicą. Jeszcze nigdy nie przygotowywałam buraków w ten sposób, ale smak jest o niego lepszy od tego gotowanego. Zagadką był dla mnie też ser kozi (czy dobrze będzie komponował się z...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Mięsiwo
Deser z mango, jogurtem, płatkami owsianymi i kokosem
182 dni. Tyle mnie tutaj nie było. W głowie miałam mnóstwo pomysłów, równie dużo gotowałam, a jednak coś mnie hamowało, czegoś mi brakowało, żeby dalej prowadzić mój przepiśnik. Zima dodała swoje trzy grosze - o 16 już było ciemno, brakowało motywacji,...
Rodem z Kuchni
Desery
Sałatka z gruszką, serem pleśniowym, boczkiem i orzechami
Pierwszy raz wykorzystałam gruszkę do wytrawnej sałatki i muszę przyznać, że jest to najlepsza rzecz jakiej ostatnio próbowałam. Słodka gruszka i ostry ser komponują się świetnie, do tego przyrumieniony boczek i chrupiące orzechy włoskie - idealna jesi...
Rodem z Kuchni
Sałatki
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Gruszki i papierówki zawsze będą mi się kojarzyć z ogrodem za domem, którego już nie ma, kiedy dziadek podsadzał mnie żebym sięgnęła po owoc. Kwaskowe papierówki, jeszcze niedojrzałe to jeden z tych smaków dzieciństwa, którego się nie zapomni i już nie...
Rodem z Kuchni
Ciasta i ciasteczka
Tarta limonkowa
Tartę, a raczej sernik limonkowy robię zawsze kiedy chcę zrobić niespodziankę siostrze na specjalną okazję, więc w sumie nie jest to już dla niej wielkie zaskoczenie. Jednak za każdym razem jesteśmy zdziwione jak bardzo jest pyszna - kremowa, delikatna...
Rodem z Kuchni
Desery
,
Tarty
Tagliatelle z kurkami w kremowym sosie
Właściwie sezon na grzyby trwa od jakiegoś czasu, aż wstyd, że tak późno się za nie zabrałam... Grzyby uwielbiam pod każdą postacią - zupa, risotto, pierogi, z makaronem, w tarcie, smażone, duszone ze śmietaną - niebo w gębie. Pierwsze ...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Makarony
Ciecierzyca w pomidorach z cebulą i boczkiem
Jestem aparatką. Od grudnia noszę metal na zębach i po każdej wizycie u ortodonty głoduję przez parę dni. Naciąganie zębów, aby zmieniły ułożenie, wymiana pierścieni, scalling, grubszy łuk, nowe ligatury - podzielający mój los wiedzą o czym mówię. Dla ...
Rodem z Kuchni
Dania główne
Brownie
Jeśli czekolada to tylko w kostkach albo w postaci brownie. Dzień zaczął się szaro, troszkę popadało, takie nie wiadomo co. Zanim pomyślałam o śniadaniu, wiedziałam, że dzisiaj w piekarniku wyląduje brownie. Nic tak nie poprawia humoru jak porządny kaw...
Rodem z Kuchni
Desery
,
Ciasta i ciasteczka
←
Poprzednia
2
3
4
5
Następna
→