Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Rodem z Kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
75
Kategorie
23
Pasztat wegetariański
Przepadam na tą wersją pasztatu. Bardzo aromatyczny pasztet z czerownej soczewicy, który doskonale będzie się prezentował na świątecznym stole zachwyci nawet największego mięsożercę.Składniki (na standardową keksówkę):szklanka czerwonej so...
Rodem z Kuchni
Warzywa
,
Wielkanoc
,
Przystawki
Chili con carne
Kiedy myślę o swoich ulubionych smakach, jeśli chodzi o mięso, uwielbiam połączenie mięs z sosem pomidorowym. Mogą być to udka kurczaka w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone, sznycle z indyka duszone w pomidorach i winie, opcji jest na...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Mięsiwo
Racuchy z jabłkami (bez drożdży)
Racuchy z jabłkami Babci Krysi to najlepsze racuchy pod słońcem - wiadomo, że nikt nie zrobi ich lepiej niż Babcie. Mimo braku drożdży są bardzo puszyste i lekkie. Połączenie kwaskowych jabłek, puszystego ciasta i cukru pudru czy sosu mali...
Rodem z Kuchni
Desery
Warzywna zapiekanka z soczewicy i purée z kalafiora
Nie ma mięsa, wiem. Ale jest tak pyszne, że nawet nie poczujesz jego braku. Soczewica jest super alternatywą dla mięsa, jej białko jest drugim najlepiej przyswajalnym przez organizm człowieka białkiem pochodzenia roślinnego (85%) - dla por...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
Tarta z buraczkami, szpinakiem i fetą
Jeśli czasami zaglądasz na mój blog, to wiesz, że uwielbiam buraczki w każdej postaci. Choć teraz, kiedy to piszę, zastanawiam się czy widziałam w jakimś przepisie, gazecie, blogu buraczki grillowane... Muszą być przepyszne i koniecznie zg...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
,
Tarty
Krem kalafiorowo gruszkowy z boczkiem
Kalafior jest warzywem, któremu bardzo łatwo nadać aromat, ponieważ sam w sobie nie ma zdecydowanego smaku. Można go połączyć z bardzo aromatycznymi i pikantnymi przyprawami, np. pastą curry i zrobić wegetariańskie indyjskie danie. W połąc...
Rodem z Kuchni
Warzywa
,
Zupy i kremy
Makaron z kurczakiem, dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami
To już chyba ostatni w tym roku wpis z dynią w roli głównej. Chociaż bardzo bardzo kusi mnie sernik dyniowy i zupa krem z mleczkiem kokosowym i chili, więc kto wie... Dynia jeszcze w warzywniakach jest! To danie jest szybkie i zdrowe, a z ...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Mięsiwo
,
Makarony
Babeczki dyniowe z powidłami śliwkowymi
Sezon na dynię właściwie już się kończy, rzadko można zobaczyć ją w sklepach, jednak jest jeszcze dostępna w dobrze zaopatrzonych warzywniakach. Miałam kilka kawałków wydrążonej wcześniej dynii w zamrażarce i postanowiłam zrobić z niej pys...
Rodem z Kuchni
Muffiny i babeczki
Quiche z kiełbasą i boczniakami
Pisałam już nie raz, że uwielbiam tarty i kisze. To świetna propozycja na niezwykły obiad czy kolację. Do środka można dodać w zasadzie wszystko - od mięsa i warzyw począwszy, na rybach, grzybach i serach kończąc - opcji jest mnóstwo. Tym ...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Mięsiwo
,
Tarty
Brownie z orzechami włoskimi i solonym karmelem
Brownie, moja wielka miłość, chociaż gości u mnie na stole zdecydowanie zbyt rzadko. Klasyczne brownie potraktowałam nieziemskimi dodatkami - solonym karmelem i orzechami włoskimi. Pół blaszki zniknęło w ciągu kilku minut, chwała o czekola...
Rodem z Kuchni
Desery
,
Ciasta i ciasteczka
Solony karmel
Uwaga, coś dla Wielkich Łasuchów! Robiłam już karmel wiele razy, to naprawdę proste. Uwielbiam jednak kiedy ta słodycz jest przełamana delikatnie kryształkami soli, wtedy karmel wchodzi na poziom mistrzowski :)Składniki:szklanka cukr...
Rodem z Kuchni
Sosy i dipy
Makaron soba z kurczakiem, papryką i sezamem
Już od jakiegoś czasu "chodziły" za mną orientalne smaki, postawiłam więc na szybką potrawę z woka, na którą składają się proste składniki i którą robi się - dosłownie - w 15 minut (bez marynowania kurczaczka). Uwielbiam makarony każdego k...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Makarony
Zupa krem z dyni
Kolejna odsłona Pani Dyni, tym razem w wersji lekkiej, aromatycznej zupy krem. Ugotowana dynia, odrobina śmietanki, dużo kminu, ostrej papryki i mocna rozgrzewająca zupa gotowa. Świetna na chłodne dni.Składniki (na 4-5 osób):3 szklanki dyn...
Rodem z Kuchni
Zupy i kremy
Pieczony kurczak z cytryną, czosnkiem i estragonem
Pieczony w całości kurczak to świetna sprawa. Wystarczy go dobrze doprawić, ułożyć na warzywach i upiec na złoto. Minimum pracy i maksimum smaku. Ja kurczaka nadziałam pokrojoną w ćwiartki cytryną , natarłam duuuużą ilością masła z c...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Mięsiwo
Risotto z dynią, boczkiem i serkiem kozim
Jesień dla mnie zaczyna się wtedy, kiedy widzę, że dynia pojawia się na targach i sklepach. Serio. Nie wtedy, kiedy liście żółkną i czerwienią się, ale właśnie wtedy, gdy widzę dynię. Wiem, że jesień jest tuż tuż. I bardzo mi się to podoba...
Rodem z Kuchni
Dania główne
Polędwiczki z sosem czereśniowym i purée z batatów
Polędwiczka wieprzowa to jedna z najbardziej wdzięcznych części mięsa do przyrządzenia. Według mnie naprawdę ciężko ją zepsuć. "Pracowałam" z nią kilka razy, a więc wiedzę opieram na doświadczeniu, które pokazało, że można wykorzystać jede...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Mięsiwo
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→