Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Rodem z Kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
75
Kategorie
23
Tarta na kruchym cieście z botwinką i fetą
Może nie jestem mistrzynią w ozdabianiu tarty ciastem kruchym na wierzchu, ale śmiało mogę się wytłumaczyć, że ta tarta nie musi wyglądać pięknie, bo w smaku jest prze-bos-ka. Sezon na botwinkę jest krótki, trzeba go wykorzystać w pełni. D...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
,
Tarty
Ciasto z kaszy manny z musem truskawkowym
Ciasto bez pieczenia! Kruche ciasteczka na spodzie, kremowa masa śmietankowa z kaszy manny i delikatny mus truskawkowy ze słodką śmietanką, już brzmi świetnie! Ciasto jest bardzo proste, ale zajmuje troszkę czasu (ok.1 godziny), należy tyl...
Rodem z Kuchni
Desery
,
Ciasta i ciasteczka
,
Owoce
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, gruszką i serem blue
Połączenie szpinaku, truskawek i sera pleśniowego może wydawać się nietrafione, ale właśnie dlatego, że składniki są tak różne, świetnie się razem komponują. Lekko goryczkowy szpinak, słodkie, orzeźwiające truskawki i mocny w smaku ser ple...
Rodem z Kuchni
Warzywa
,
Sałatki
,
Dietetycznie
,
Owoce
Sałatka z pomidorków cherry, czerwonej fasoli i fety
Ta sałatka powstała przez kompletny przypadek - z przygotowań do grilla i przyrządzania innych potraw zostało trochę pomidorków cherry, pół puszki czerwonej fasoli, troszkę fety. Po dodaniu czerwonej cebuli, dressingu z musztardy i natki p...
Rodem z Kuchni
Warzywa
,
Lunchboxy
,
Sałatki
,
Dietetycznie
Kompot z rabarbaru i truskawek
Czy pamiętacie ten jedyny w swoim rodzaju smak domowego kompotu? Chyba przyznacie mi rację, że na upalne dni nie ma nic lepszego niż szklaneczka tego schłodzonego napoju. Jesteśmy w środku sezonu na rabarbar, więc możecie go kupić bardzo ł...
Rodem z Kuchni
Owoce
,
Koktaje i soki
Makaron ze szparagami, pomidorkami i fetą
Siła tkwi w prostocie. Bardzo lubię gotować tylko z kilku składników, które uzupełniają się i tworzą danie idealne. Tak jest w tym przypadku - bardzo chrupiące szparagi (bo wrzucone na wrzątek tylko na minutę), słodkie pomidorki i kremowa ...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
,
Makarony
,
Lunchboxy
,
Dietetycznie
Cytrynowe risotto ze szparagami i szynką serrano
Sezon na szparagi ucieka tak szybko, że trzeba korzystać z niego ile się da. Warto wiedzieć, że można jeść je w bardzo duuuużej ilości - 100g to tylko 18kcal. Mimo dużej zawartości wody i niskiej liczby kalorii, szparagi są bogate w kwas f...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
,
Ryż i Kasza
Pieczony łosoś z salsą z awokado i ananasa
Coś dla miłośników łososia! Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, najbardziej lubię ją pieczoną lub grillowaną. Łosoś jest bardzo szybki w przygotowaniu - wystarczy skropić go cytryną, delikatnie przyprawić, obłożyć ziołami (świetnie pasu...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Dietetycznie
,
Ryby i owoce morza
Kasza orkiszowa z ciecierzycą, cukinią i marynowaną papryką
Kasza z warzywami to jedno z tych dań, które zajmuje nam 30 minut w kuchni. Mieszankę warzyw możemy wybierać dowolnie - szpinak z pieczarkami, warzywa korzeniowe takie jak marchew czy seler, por, bakłażan, pomidory, szparagi itd itd, wybór...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
,
Lunchboxy
Palmiery kokosowe
Palmiery to ciasteczka z ciasta francuskiego z farszem, który może być różnoraki - może to być cynamon z cukrem (klasyczne palmiery), dżem, krem czekoladowy lub orzechowy, posiekane orzechy karmelizowane w miodzie czy wiórki kokosowe...
Rodem z Kuchni
Desery
,
Ciasta i ciasteczka
Muszle makaronowe z ricottą i parmezanem zapiekane z pomidorami i bazylią
Makarony zawsze poprawiają humor, niezależnie z czym i w jakiej postaci je podamy. To sprawdzone. Chciałam zrobić coś bardzo prostego i szybkiego, wertowałam więc jedną z moich ulubionych książek kucharskich "Fast, fresh, simple" Donny Hay...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Makarony
,
Zapiekanki
Zupa groszkowa z marchewką i koperkiem
To jedna z tych zup, której smaku się nie zapomina. Słodki groszek i marchewka, kremowa śmietanka, aromatyczny koperek i odrobina masła, mmmm... Najlepszą robi oczywiście Babcia Krysia ze świeżo zerwanych strąków młodego groszku. Młodego g...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
,
Zupy i kremy
Truskawki zapiekane pod kruszkoną
Kiedy jeszcze nie ma naszych pysznych, słodkich polskich truskawek, możemy kupić hiszpańskie i mieć namiastkę tego, co czeka nas za kilka tygodni, kiedy sezon rozpocznie się na dobre. Uwielbiam, wprost ubóstwiam, truskawki na gorąco, z chr...
Rodem z Kuchni
Desery
Grzanki z pastą oliwkową, mozarellą i pomidorkami
Rzadko jadam kolacje, głównie z tego względu, że późno wracam z pracy i dopiero ok.18 jem obiad czy obiadokolacje. Warto jednak czasami zrobić lekką kolację np. pastę twarogową z nowalijkami, sałatkę czy takie pyszne grzanki z pieca posmar...
Rodem z Kuchni
Warzywa
,
Przystawki
,
Kolacje
Szparagi z masłem, czosnkiem i cytryną
Pierwsze w tym roku szparagi, jeszcze nie nasze, ale nie mogłam się oprzeć i ich nie kupić. Przygotowałam je bardzo prosto - wrzuciłam na wrzątek na dwie minuty, następnie poturlały się w masełku z czosnkiem i skórką cytrynową. Nic więcej ...
Rodem z Kuchni
Warzywa
,
Przystawki
Pulpeciki wegetariańskie w sosie pomidorowo-bazyliowym
Robiłam takie wegetariańskie pulpeciki już nie raz, dodając startą cukinię lub marchewkę. Może nie smakują jak pulpeciki, które wszyscy znamy, ale są równie smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe. Niestety wciąż panuje przekonanie, że ...
Rodem z Kuchni
Dania główne
,
Warzywa
,
Lunchboxy
1
2
3
Następna
→