Jak to w niedzielę bywa, każdy lubi zjeść sobie w ten dzień dobre śniadanie! Ja zawsze mam głowę pełną pomysł na wariacje kaszy jaglanej, dlatego też dziś kolejny pomysł na jej wykonanie :) W taka pogodę akurat będzie idealna, bo przecież kto nie chciałby zjeść cieplutkiej i otulającej miseczki pełnej słodkiej kaszy? ;) Ostatnio natknęłam się na mąkę migdałową i powiem Wam, że to świetny dodatek nie tylko do wypieków czy placków! Mąka ta znalazła się też w tej jaglance, ale po więcej tajemnic zapraszam do przepisu.
Tutaj wykorzystałam mleko ryżowe lekkie od Rice Dream. Na blogu znajdziecie jeszcze dwa przepisy z zastosowaniem ich produktów. To mleko jest już ostatnim jakie testowałam i nie pobiło tego sojowego ;) Mleko to jest bardzo płynne, leciutkie i delikatnie słodkie. Można wyczuć w nim słodki posmak ryżu, ale nie jest to jakiś nachalny smak. Pozostaję jednak przy tym, że preferuję mleka bardzo kremowe, które nadają konsystencji budyniowej. A Wy? ;) Tymczasem zapraszam do przepisu!
Składniki/1 porcja/:
♥50 g suchej kaszy jaglanej
♥1 łyżka mąki migdałowej
♥1 jabłko
♥250 ml mleka ryżowe Rice Dream
♥szczypta cynamonu
1.Suchą kaszę przepłukujemy na sitku pod zimną wodą aby pozbyć się goryczki.
2.Do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia.
3.Kaszę wrzucamy do mleka, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu jej lekkiego zgęstnienia.
4.Do naszej kaszy dodajemy łyżkę mąki migdałowej, gotujemy aż zupełnie kasza zgęstnieje.
5.Jabłko myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do już ugotowanej jaglanki aby tylko lekko zmiękło i pozostało nadal chrupiące.
6.Podajemy w towarzystwie smakowitych dodatków, ja osobiście polecam polać rozpuszczonym masłem migdałowym. To dopiero migdałowa rozpusta! ;)
Smacznego!