Cześć i czołem!
Jak dobrze, że dziś już piątek, co oznacza, że weekendu początek! Ja osobiście jestem padnięta po tych 3 dniach pełnych stresu ( 3 sprawdziany dziennie? no problem) i nieprzespanych nocy. Marzy mi się już koniec tego piątkowego dnia kiedy zrobię trening, wezmę długą kąpiel, zjem dobre wegańskie jedzonko i pójdę spaaaać! Niestety pod względem ''odmóżdżania'' sobie nie odpocznę, no nauki mam tyle, że chce się płakać, dwa referaty i jedna prezentację, ale dam radę! Muszę i się nie poddam.
Skoro zaczynamy weekend to może czas włączyć piekarnik? To przecież idealna okazja aby upiec przepysznie orzechową, chrupiącą i przepełnioną bakaliami granolę ♥ Taką mogłabym jeść codziennie.
Składniki:
♥2 szklanki płatków owsianych górskich
♥3 czubate łyżki masła orzechowego
♥2 duże garście pestek słonecznika
♥10 sztuk daktyli
Do miski wsypujemy płatki owsiane, pestki dyni i pestki słonecznika. W rondelku roztapiamy masło orzechowe, a gdy będzie już zupełnie płynne, zalewamy nim nasze płatki owsiane i mieszamy całość.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wysypujemy naszą granolę. Pieczemy przez około 10-15 min w 150-160 stopniach (pamiętajmy o przemieszaniu granoli w połowie czasu pieczenia). Gdy granola się upiecze wyjmujemy ją do całkowitego wystygnięcia. Po jej schłodzeniu dodajemy orzechy laskowe, ciecierzycę prażoną, rodzynki, żurawinę, ananasa oraz pokrojone daktyle i czekoladę.
Smacznego!