Na piąteczek mam dla Was nie byle jaki przepis! Jest to przepis na deser, który równie dobrze może być Waszym śniadaniem czy podwieczorkiem :) Zdrowy, pełen pełnowartościowych składników i co najważniejsze - banalnie prosty do przygotowania :) Teraz gdy ciągle się uczę i jestem poza domem, to bardzo cenię sobie takie proste i jednocześnie efektowne słodkości :) Zdradzę Wam, że goście, których częstowałam, byli zachwyceni! A ja tylko mogę potwierdzić, bo wyszło prze smaczne :)
Płatki owsiane górskie od Nordic okazały się strzałem w dziesiątkę, bo dawno nie współpracowałam z tak przyjemnymi w konsystencji płatkami :) Mięciutkie, naturalnie słodkie i pyszne :) Kto chętny? Zapraszam!
Składniki /3 porcje/:
♥100 g płatków owsianych Nordic
♥3 łyżki chipsów kokosowych
♥1 solidna łyżka żurawiny
♥erytrol lub inny słodzik wedle uznania
♥1 białko jaja
♥150 g jogurtu naturalnego
♥1 szczypta cynamonu
1.Płatki owsiane umieszczamy w misce, dodajemy do nich chipsy kokosowe i mieszamy. Potem dodajemy cynamon i ponownie mieszamy.
2.Do garnuszka wkładamy nasze masło orzechowe i rozpuszczamy. Gdy jego konsystencja będzie idealnie płynna to przelewamy je do naszych płatków owsianych z kokosem i bardzo dokładnie mieszamy.
3.Białko jaja dokładnie ubijamy, a następnie dodajemy je do płatków owsianych i bardzo delikatnie mieszamy. 4. Całość dosładzamy wedle uznania, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 20 minut. Trzeba uważać, bo granola lubi się przypalać!
5. Po upieczeniu czekamy jak wystygnie, a następnie dodajemy do niej żurawinę.
6. Jogurt przyprawiamy wedle uznania (u mnie tylko erytrol), a następnie polewamy nim nasza granolę :)
Smacznego!