Szczerze mówiąc nie jestem osobą, która używa cukru w swoich codziennych posiłkach. Unikam go, bo wiem, że to zbędny dodatek i łatwo odzwyczaić swój organizm oraz upodobania smakowe od niego. Jednak oczywiście stosuję jego zamienniki, takie jak daktyle, cynamon czy stewie w kropelkach. Oczywiście jak każdy mam swoje odskocznie od wiecznie zdrowego jedzenia i zdarza mi się zjadać coś co cukier zawiera :) Czasami jest on niezbędny by wydobyć ''ten konkretny'' smak i aromat.
Cukier kokosowy
marki cocofina pojawił się na blogu w przepisie na te cudowne, bananowe placuszki.Zawsze jest to jakaś zdrowsza wersja niż zwykły, biały cukier czy ten brązowy, bo właściwościami zdrowotnymi to one się praktycznie nie różnią ;) Ponad to tamte poza słodki smakiem nic innego nie wnoszą, a cukier kokosowy ma i słodki smak i...KARMELOWY! Dodanie go do dania na słodko powoduje, że zyskuje karmelową nutę, która jest po prostu obłędna. Idealnie sprawdza się też w daniach na wytrawnie, szczególnie do różnych marynat (np:. do tofu). Możecie nim słodzić herbatę, kawę, a nawet owocowe koktajle! Pyszny i na prawdę bardzo karmelowy :) Jeśli jesteście zwolennikami słodyczy karmelowych to śmiało możecie użyć takiego cukru do posłodzenia swojego ciasta, ciasteczek czy domowych pralinek :) Spójrzcie tylko na ten kolor...on mówi sam za siebie, że musi być pysznie! Ponad to sam zapach tego cukru jest wyjątkowy i nie do zastąpienia.
Ja jestem nim zachwycona i na pewno kupię ponownie! Ocena? 100/10 :D