No i mam, nareszcie. Tyle już na oglądałam się tych pysznie wyglądających deserów z nasionami chia w roli głównej że musiały one trafić i do mojej kuchni. Efektem czego pochwalę się dzisiaj moim pierwszym pomysłem na te małe kamyczki którymi się zafascynowałam. Oczywiście muszę je również zareklamować pod względem ich zbawiennych właściwości którymi są :
- nasiona te bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3 i -6, z przewagą tych pierwszych
- są bogate w składniki mineralne, witamin oraz przeciwutleniaczy:
- składniki mineralne to chociażby żelazo, magnez, niacyna, fosfor, wapń, cynk
- witaminy B1, B3, E
- zawierają błonnik pokarmowy
- ponadto co ciekawe nasiona te wchłaniać wodę w ilościach 10-krotności swojej wagi, co przyczynia się do tego że genialnie wpływają na nawilżanie organizmu.
źródło:http://organeoblog.pl/nasiona-chia-lecznicza-moc-ukryta-w-malych-nasionkach/Zastosowań chia jest naprawdę dużo, dziś skupiłam się na zrobieniu pysznego zdrowego deseru.
Składniki
0,5 l mleka
4 łyżki nasion chia
4 łyżeczki miodu, syropu lub dowolnego "słodzika"
barwniki o dowolnych kolorach
do dekoracji jogurt naturalny
1. Przygotowujemy 4 osobne naczynia, do których wlewamy po 125ml mleka oraz łyżeczce miodu a następnie dosypujemy barwniki o wybranych kolorach i po 1 łyżce nasiona chia. Zawartość każdego pojemnika dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Deser ten najlepiej robić dzień wcześniej ponieważ nasionka potrzebują około 10 h by nabrać odpowiedniej konsystencji.
2. Kiedy nasiona "dojrzewają" w lodówce należy je przemieszać parę razy by stworzyły jednolitą masę a nie zlepiły się się ze sobą.
3. Po upływie odpowiedniej ilości czasu wyciągamy nasze nasiona z lodówki i nakładamy na siebie warstwowo, delikatnie tak by nie zmieszać kolorów. Możemy nakładać warstwy bezpośrednio na sienie lub też przedzielając je jogurtem naturalnym tak jak zrobiłam to ja.
Deser jest gotowy do spożycia, konsumuję go pisząc post więc mogę wam powiedzieć że jest delikatny, lekko słodki i bardzo przyjemnie ochładza mój organizm co jest jego dodatkową zaletą podczas upalnych dni. A co najważniejsze jest niezwykle sycący.